Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Odense

Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv

Tidligere har vi på MigogOdense beskæftiget os med guides til både cocktails, vin og specialøl. Men hvad gør man egentlig, når det eneste, man har brug for, er en kold håndbajer og en pibe tobak?

Man tager på brunt værtshus, selvfølgelig. Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores lokale medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle de vigtigste bodegaer i og omkring Odense centrum.

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 11 steder, men kunne sagtens haft dobbelt så mange med!

For at være sikre på at kunne give dig den bedste læseoplevelse, har vi kastet os udi gonzojournalistikken og gået turen selv, ligesom vi har undersøgt prisniveauet på en håndbajer plus eventuel sidevogn fra sted til sted.

Sådan bevægede vi os rundt til de brune værtshuse. En mere effektiv rute kan findes nederst i guiden.

Uden yderligere tøven følger her guiden til 11 af Odenses bedste brune beværtninger:

1. Vognhjulet

Vi starter turen med en promille på 0,0 et godt stykke nede af Skibhusvej. Her ligger Vognhjulet, der bryster sig af at være bydelens største værtshus, og det bliver hurtigt klart for os, at vi har valgt det helt rigtige sted at lægge ud.

Farverne er brune, baren er godt fyldt op af stamgæster, og på væggen hænger en lang række af tidligere ditto, som af forskellige årsager ikke længere frekventerer Vognhjulet, i skikkelse af karikaturtegninger. Desuden er væggene prydet med alskens Stoke City-memorabilia.

Klokken er kun 19, og aftenen er lang endnu, så vi lægger stille ud med en Odense Classic og en Underberg. Min kompagnon supplerer med en smøg, for der bliver selvfølgelig røget lystigt på Vognhjulet.

Prisniveau: 42 kr. for en Classic og en Underberg
Distance til næste stop: 200 meter

2. Corner

Næste vandhul på ruten er Corner, hvor vi igen tager en håndbajer. Der bliver kigget en ekstra gang, da vi træder ind i lokalet, hvor røgen i visse hjørner hænger tungt.

For forandringens skyld tager vi en almindelig Odense denne gang – det er godt med variation, har vi hørt. Vi takker pænt nej til glas – det er jo alligevel bare unødvendig opvask for bartenderen.

Udsmykningen er også her lige præcis, som den skal være: Det er gult og brunt over det hele, og gamle prislister på væggen minder os om, at man engang kom lidt længere for sine penge, end man gør i dag. Og man kommer ellers langt på Corner, så skal din næste bytur foregå på et stramt budget, kan du roligt svinge ind forbi.

Prisniveau: 18 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 450 meter

Der er en grund til, at denne slags beværtninger kaldes ‘brune værtshuse’
3. Vikingen

Aftenens tredje stop er Vikingen på Tolderlundsvej. Vi ankommer lidt uklogt kun en halv time i lukketid, og det skal derfor gå lidt stærkt med øllen, tænker vi. Ikke desto mindre bliver vi budt på en gratis smagsprøve på husets helt egen signaturbitter, Vikingen Bitter, inden en af de andre gæster gavmildt giver endnu en omgang øl, mens vi forklarer vores forehavende og diskuterer forskelle på ishockey- og fodboldfankultur i Odense.

Det når altså at blive til hele tre genstande på Vikingen. Skal vi holde hele aftenen, er vi nødt til at håbe på lidt mindre gæstfrihed de næste steder!

Vi bliver på Vikingen til lidt over lukketid efter et besøg, hvor vi har følt os meget velkomne og taget godt imod.

Prisniveau: En flad tyver for en Odense Classic
Distance til næste stop: 950 meter

4. Ungarsk Vinstue

På Ungarsk Vinstue, der ligger hvor Skibhuskvarteret slutter, og midtbyen begynder, skal vi lige have en OC’er (Odense Classic). Vi bliver meget betagede af kunsten på væggene, der består af nogle meget store malerier af kvinder og mænd til hest. De tre ‘old school’ spillemaskiner og barens pæne udvalgt af potentielle sidevogne til øllene afslører, at der her er tale om et autentisk sted, der ikke lader noget tilbage at ønske for den kræsne bitter-entusiast.

Klokken er omkring ni om aftenen, og da vi skal på toilettet bliver vi glade for, at det ikke er senere, for med en promille lidt højere end vores, kunne den stejle trappe ned til toiletterne snildt have taget livet af os. Vi overlever dog og bevæger os videre på aftenens længste stræk, der går til Nyborgvej.

Prisniveau: 20 kr. for en Classic
Distance til næste stop: 1,4 km

5. Skandsen

Mørket er ved at falde på, da vi ankommer til Skandsen på Nyborgvej. Skandsen er et andet af de helt klassiske stop på vejen, når man befinder sig i den ende af byen, og et sted, som mange har nævnt som et ‘must’ på vores tur.

Der er fint gang i festen, da vi træder indenfor. De danske nationalklenodier fra Michael Learns to Rock kærtegner vores ører, og stemningen er høj blandt de mange gæster, som der er en god aldersspredning på.

Vi tænker ud af boksen denne gang og bestiller hver en Giraf, der suppleres med en dansk klassiker i form af 2 cl. Arnbitter.

Prisniveau: 47 kr. for Giraf og Arnbitter
Distance til næste stop: 400 meter

En syn for guder: En lokal klassiker parret med en sidevogn
6. Andersens Bodega

På Andersens Bodega får vi plads i baren og falder i snak med både bartender og de andre gæster, der udtrykker stor sympati for vores projekt. Faktisk spørger flere, hvordan man får sådan et job, men jeg tør ikke rigtig dele mailadresse eller telefonnummer på min redaktør ud – man skulle jo nødig have konkurrence.

Der er temmelig mørkt på Andersens Bodega, og måske ville vi have gjort os selv en tjeneste ved at besøge stedet i dagtimerne, hvor der er mulighed for at sidde udenfor ved de opstillede caféborde.

Det er heldigvis ikke mørkere, end at vi sagtens kan se det obligatoriske Underberg-patronbælte, der har fået en prominent plads i barområdet og måske signalerer, at mange timers ophold godt kan ende med, at man bliver “skudt i låget”.

Den gæstfri bartender har også gode priser på de lokale brygvarer, så besøget hos Andersens Bodega er mere end godkendt.

Prisniveau: 19 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 1 km

7. Slotskroen

Dansegulv er en luksus, der er få brune værtshuse forundt, men på Slotskroen er der fest!

Klokken er også blevet lidt fremskreden, da vi dukker op, hvilket uden tvivl hjælper på stemningen. Træbenene bliver allerede svunget lystigt blandt vores medbesøgende, og fra scenen bliver der spillet op til harmonikadans af den lokale suppe, steg og is-musikant. Playlisten består af et eklektisk miks af navne lige fra John Mogensen til DJ Ötzi, og det er mere end svært at sidde stille.

Jeres udsendte bliver da også budt op af en dame, der – og nu skal man jo passe lidt på, men jeg vover pelsen – må skydes til at være lige over dobbelt så gammel som jeg selv. Men alder er som bekendt kun et tal, og det bliver til en prægtig svingom, inden flaskerne tømmes, og vi bevæger os videre ud i byens brune natteliv.

Priserne bærer bræg af, at vi er vendt tilbage til storbyen efter at have bevæget os i periferien af Odense centrum, men de er nu alligevel ganske overkommelige.

Prisniveau: 25 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: 750 meter

Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
8. 47 Bill’s Pub

Grundet de forskellige beværtningers varierende lukketider og et akut tilfælde af træthed bliver legendariske 47 i Kongensgade først besøgt mandag aften.

47 er et af de steder, som allerflest foreslog, at vi skulle slå vejen forbi, og det forstår man godt. Kombinationen af den meget centrale beliggenhed og en blandet skare af både unge og ældre gæster har været med til at gøre 47 til en institution i Odense. For nogle er stedet opvarmning til den videre bytur, mens andre kan få en hel dag til at gå her.

Mens vi snakker med en af de andre gæster, der får en velfortjent kop humle efter en lang dag med havearbejde, bryder vi kortvarigt med vores princip om at holde os til flaskeøl, da vi ser, at der er Albanis 1859 på hanerne.

Prisniveau: 30 kr. for en fadøl i mellemstørrelsen
Distance til næste stop: 1,1 km

9. Grønløkkehus

Grønløkkehus var et andet af de værtshuse, som vi ikke kunne nå at besøge i første omgang, da der lukkes ret tidligt. Til gengæld åbnes der allerede klokken 11 hele ugen, så er du morgenfrisk og øltørstig, er det helt sikkert stedet for dig.

Selvom klokken var tæt på halv syv, og Grønløkkehus’ lukketid kun er halvanden time væk, da vi dukker op, er der god stemning omkring baren, hvor et større selskab sidder og indtager en sen frokost, der vist er blevet til aftensmad.

Vi suger til os af den gode stemning i ro og mag, indtil roen afbrydes af vild panik, da det går op for os, at Grønløkkehus ikke tager Mastercard – det eneste kort vi har med! Heldigvis kommer den rare bartender os til hjælp og tilbyder at betale, hvis vi Mobilepay’er hende. Det er god service, og det efterlader os med et rigtig godt indtryk af Grønløkkehus, da vi bevæger os videre tilbage mod centrum.

Prisniveau: 45 kr. for en Odense Pilsner + en Dr. Nielsen
Distance til næste stop: 950 meter

10. Dania

Der skal være plads til impulsbesøg, og det blev vi rigtig glade for, da vi besøgte Dania, der ligger på hjørnet af Vesterbro og Falen.

Vi blev taget rigtig godt imod af både gæster og bartender, og der blev endda fællessunget lidt til Sinead O’Connors “Nothing Compares 2 U” i barområdet. Et par af de andre gæster udtrykte ærgrelse over, at vi dukkede op en dag, hvor der ikke var så meget gang i butikken, men til gengæld fik vi mulighed for at høre, hvad Danias stamgæster havde at sige om stedet, som de holder meget af, og hvor der altid er plads til flere.

Dania er et temmelig småt sted med gule vægge, træpaneler og halvgardiner i vinduerne, der passer perfekt ind i kategorien af hyggelige, brune bodegaer i Odense C. Vi er glade for, at vi nåede forbi til en snak!

Prisniveau: 47 kr. for en øl og en Arnbitter
Distance til næste stop: 260 meter

11. Lige På Trapperne

Sidste stop i denne omgang er i Ny Vestergades eneste værtshus. Du kender måske stedet som Havhesten, Drønnerten eller 5 Trin Op og har muligvis hørt om nogle ubehagelige episoder for år tilbage. I dag hedder stedet Lige På Trapperne og er heldigvis ganske fredeligt.

Der er kun to gæster i baren, da vi braser ind en halv time i lukketid. Vi er lidt dårlige med timingen, så endnu engang er det med stress og jag, at vi får knappet en bajer op. Det gør nu ikke så meget, for vi falder hurtigt i snak med de to andre gæster og får, inden vi igen træder ud på gaden, hørt om de mange gode tilbud, Lige På Trapperne kører med. For eksempel er der hver lørdag mellem 21-23 en gratis flaske vodka til første gruppe på mindst fem personer! Endnu et sted der burde appellere til byens studerende!

Prisniveau: 22 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: Vi er færdige!

Se ruterne rundt i Odense

Den samlede regning for en person blev på 335 kroner, og hvis man sørger for at gå lidt hurtigt mellem værtshusene, kan man snildt nå en pæn promille til den pris.

Vores rute blev af forskellige årsager bidt over i to, da lukketider og promille satte grænser for, hvor langt vi kunne nå på en enkelt aften. Derfor blev turen heller ikke helt så effektiv, som den kunne have været. Vil du gerne spare tid og kræfter, kan du finde både værtshusenes adresser og en mere effektiv vej rundt i Odense ved at klikke her.

Vi har været nødt til at udelade en række steder, især udenfor postnummer 5000. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Iskrig i Odense: Den populære Bubble Waffle fås nu flere steder

Skrevet af: Jens Erik Møller
INFO: Billedet er et modelfoto og er ikke fra isbutikken i Odense
INFO: Billedet er et modelfoto og er ikke fra isbutikken i Odense

Endelig kan du få de lækre bubble waffles i Odense.

Både Den Italienske Isbutik og den nye Vaffl i Klaregade er klar til at servere den nye vaffel for odenseanerne.

Bubble Waffle er en isvaffel, der bages i et specielt vaffeljern, der giver en masse bobler i vaflen.

Den er derfor både blød og knasende på en gang. Den særlige vaffel fyldes derefter med is og andre lækre sager som chokolade og frugt.

De er meget populære i København, hvor isbutikken Munchies var blandt de første til at introducere os for det nye isvaffel-koncept.

Den Italienske Isbutik i Kerteminde har haft den siden april, og nu lancerer de Bubble Waffle i den relativt nye butik på Skt. Knuds Kirkestræde i Odense. Det afslører isbutikken på sin facebookside.

Ny isbutik åbner i næste uge

En Bubble Waffle hos Den Italienske Isbutik består at en kugle af deres hjemmelavede, italienske is, samt enten KitKat, chokolade eller Nutella. Derudover flødeskum eller hjemmerørte guf fra Selleberg og et jordbær på toppen.

Men det er som nævnt ikke det eneste sted, hvor ishungrende odenseanere kan få den nye vaffelis. I uge 25 åbner den helt nye isbutik Vaffl på Klaregade lige overfor Mamma’s Pizzaria.

Her kan du fra næste uge få en bubble waffle med vegansk is, økologisk is, sorbet og naturligvis almindelig, traditionel flødeis.

Themsens Café lukker ned: Ny café åbner i eventyrkvarteret

Skrevet af: Jens Erik Møller
Fra Themsens Café og Fristelser's facebookside.
Fra Themsens Café og Fristelser's facebookside.

Siden 2009 har Themsens Café og Fristelser ligget i Overgade i eventyrkvarteret, men nu er det slut.

Jane og John Themsen har valgt at sælge stedet, og pr. 1. juli overtager Camilla Heiberg. Det nye navn bliver Konrads.

Men trods ny ejer og nyt navn forbliver stedet det samme, fortæller den nye ejer.

”Jeg faldt pladask for de hyggelige lokaler. Det er et lille og intimt sted med en atmosfære, der ikke fås mange andre steder, og det ligger i en hyggelig ejendom i en hyggelig gade. Det har Odenses hyggeligste beliggenhed, synes jeg. Jeg føler mig heldig og privilegeret over at kunne overtage det her sted,” fortæller Camilla Heiberg til MigogOdense.

Satser på selskaber og hjemmelavet mad

Nogle forandringer vil vi dog se, afslører Camilla Heiberg.

”Jeg vil gerne gøre mere ud af selskaber, så jeg har planer om at lægge to små lokaler sammen, og det er jeg i fuld gang med at planlægge sammen med håndværkerne. Man vil kunne få hele Konrads for sig selv, hvilket er ret unikt lige midt i eventyrkvarteret.”

Themsens Café og Fristelser vil derfor være lukket en god måned tid, mens der bygges om, inden den åbner op med det nye navn Konrads i begyndelsen af august. Men den nuværende atmosfære i caféen, den som Camilla faldt pladask for, den bevares. Det tør den nye ejer godt garantere.

Også menukortet er der godt styr på.

”Konrads bliver en café, der henvender sig til et bredt publikum, unge som ældre, med mad fra bunden. Der bliver hjemmebagte boller og kager, et lille, men nøje udvalg af lækre frokostretter med årstidens salater, sandwiches og rustikt smørrebrød med hjemmelavet hønsesalat og så videre.

Man vil også kunne sammensætte sin egen tapas med et lækkert udvalg af hjemmelavede specialiteter. Det, som jeg står for, er kvalitet og ærlig mad,” siger Camilla Heiberg.

På Konrads kan du få serveret rustikke smørrebrød som denne lækre kartoffelmad, fortæller den nye ejer, Camilla Heiberg. Privatfoto

Helt ukendt med branchen er Camilla Heiberg da heller ikke. Hun har tidligere stået bag Den lille Café og siden Café Olivia i Vintapperstræde.

”Det er dejligt, at hun vil passe på den”

At Themsens Café og Fristelser – trods et andet navn – føres videre i samme ånd, betyder meget for den nu tidligere ejer, Jane Themsen.

”Det er dejligt, at hun vil passe på den. Jeg ville have det meget skidt med at lukke døren efter mig, og det så blev til for eksempel en tøjbutik eller frisør,” siger Jane Themsen.

Ifølge Jane Themsen er salget af Themsen Café og Fristelser sket for at få mere tid til familien. Helt slut med branchen er det dog ikke, da hun senere på sommeren overtager forpagtningen af cafeteriaet i Klosterbakkens Svømmehal.

Bekræftet: Det gigantiske Sankthans bål på Engen afbrændes ikke

Skrevet af: Jens Erik Møller
Det store Sankt Hans bål på Engen tændes ikke i år. Foto: ODense Kommune
Det store Sankt Hans bål på Engen tændes ikke i år. Foto: ODense Kommune

Sommervarmen og tørken, der har medført et afbrændingsforbud på blandt andet Fyn, har nu fået konsekvenser for et af Danmarks største Sankthans bål.

Bålet på Engen ved Frue Bøge tiltrækker normalt 15.000 odenseanere, men i år må de mange mennesker fejre Sankthans uden bål.

Det bekræfter Henrik Kragh, der er kulturkonsulent ved Odense Kommune, overfor MigogOdense.

”Nu iværksætter vi plan b, og vi er derfor gået i gang med at planlægge en spektakulær løsning med mennesker. Det bliver et bål uden flammer, men med ’ild af mennesker’. Det bliver en sjov og stor oplevelse for publikum,” siger Henrik Kragh.

Da ikke alle detaljer er faldet på plads endnu, kan Henrik Kragh ikke røbe meget om denne spektakulære oplevelse, men den vil involvere ”mange dansere”.

Resten af programmet afvikles som planlagt

Aftenen bliver dog ikke helt uden ild. Der vil ifølge Henrik Kragh blive tændt et lille børnebål, hvor man kan lave snobrød.

Resten af det omfattende program vil også blive gennemført helt som planlagt, hvilket også gælder den traditionelle båltale. I år holdes den af by- og kulturrådmand Jane Jegind.

Festlighederne begynder allerede kl. 16, hvor børn altså har mulighed for at bage snobrød over bål, og hvor der er gøgl, ballondyr og trylleri. Senere underholder blandt andre den kendte duo Lasse & Mathilde.

Det spektakulære Sankt Hans bål uden flammer tændes kl. 21.

Danmarks VM-premiere på Storms: Dobbelt op på øl med ClubOdense

Skrevet af: Kristina Obitsø Baltov
Foto: Storms Pakhus
Foto: Storms Pakhus

Fodboldfeberen er over os.

Der var kick off for VM i fodbold torsdag, og i år er Danmark endelig med til den store slutrunde.

Det betyder selvfølgelig fodboldfest, masser af spænding og god stemning rundt om i landet, hvor mange storskærme er sat op, så vi alle kan huje og heppe på Danmark i fællesskab.

Hos Storms Pakhus er storskærmen fundet frem til Danmarks kampe d. 16., 21. og 26. juni. Det betyder, at du her kan se de danske VM-kampe mod Peru, Australien og Frankrig.

Går Danmark videre fra de indledende gruppekampe, så kan du selvfølgelig også se de næste danske kampe på storskærm hos Storms Pakhus.

Dobbelt op på øl med ClubOdense

Danmarks første kamp er mod Peru på lørdag d. 16 juni. Der er kampstart kl. 18.00, og hos Storms Pakhus er rammerne sat for en perfekt folkelig fest, hvor alle kan komme og hygge sig og se kampen.

Turneringens øvrige kampe lørdag vises også på storskærm, så der er noget at komme efter hele dagen for fodboldhungrende besøgende. 

Er du medlem af vores fordelsklub ClubOdense, så har du en ekstra god grund til at udskifte tv’et i stuen med storskærm.

I ClubOdense finder du to fordele til Storms Pakhus i denne måned. Var det fx noget med en rigtig god pris på to glas vin i vinbaren Fino Vino? Du får to glas husets vin for kun 79 kr.

Er du mere til øl eller sodavand, så er der også gode nyheder i ClubOdense. I forbindelse med VM-kampen d. 16 juni har vi sørget for, at alle medlemmer kan få dobbelt op på drikke. Det vil sige, at køber du én alm. øl, sodavand eller kildevand hos Storms Pakhus d. 16 juni, får du to, når du viser din goodie.

Det populære street food-marked slog dørene op for første gang 1. september sidste år. Her er forskellige gadekøkkener og barer samlet side om side, og der er noget for enhver smag. Der er altså rig mulighed for at stille både sult og tørst, mens du hepper på Danmark til VM.

Nye fordele hver måned

ClubOdense er vores fordelsklub, som gør det nemmere og billigere for dig at bruge byens mange muligheder.

Vi har samlet en masse eksklusive fordele og rabatter byens bedste steder i en GoodiePack, som du hver måned får sendt til din smartphone. Det bliver ikke nemmere at spare penge!

Var det fx noget med 25 % rabat på MASH, 20 % på milkshakes hos CoffNGo eller 70 kr. rabat på ‘spis til pindene knækker’ hos Bar’Sushi? Vi har det hele og meget i ClubOdense.

Det koster kun 35 kr. om måneden at være med. Der er ingen binding, og du kan melde dig ind lige her.

Trafikkaos på lørdag: Flere centrale veje i Odense spærres

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Fyen Rundt
Foto: Fyen Rundt

Lørdag 16. juni indtages Odense og resten af Fyn af glade cyklister, når Fyen Rundt afvikles for 108. gang.

Det betyder, at eftermiddagen bliver en mindre udfordring for andre trafikanter i Odense centrum, når de mange cykelryttere nærmer sig målstregen ved Munke Mose.

Cykelløbet spærrer nemlig både Sdr. Boulevard og Filosofgangen, hvilket medfører, at flere busruter må omlægges. Det skriver Fynbus på sin hjemmeside.

Fra 13.45 og fire timer frem er Sdr. Boulevard i Odense spærret mellem J. B. Winsløws Vej og centrum. Derfor kører busruterne 31-32, 51-53 og 151-153 i stedet ad J. B. Winsløws Vej – Falen – St. Glasvej i retning mod Odense Banegård Center, og ad Vesterbro, Grønløkkevej, Falen og J. B. Winsløws Vej i retning fra Odense Banegård Center.

Filosofgangen er ligeledes spærret, og derfor kan Citybusserne (rute 10C) ikke køre ad Filosofgangen – Holsedore – Mageløs – Klosterbakken som normalt. I Pantheonsgade har bussen et kort ophold, hvorefter den fortsætter ad Vestergade og Vestre Stationsvej mod Odense Banegård Center.

Arrangørerne forventer, at afspærringen kan ophæves igen 17.15.

Op mod 1800 cyklister forventes at deltage

Ifølge arrangørerne forventes op mod 1800 motionister at deltage i årets udgave af Fyen Rundt.

Løbet består af flere ruter – lige fra 180 kilometer for de trænede til en familierute på 20 kilometer. Der er desuden et børneforhindringsløb for de 5-9-årige på en lukket bane, hvor der køres omgange af cirka 400 meter med forhindringer som kegler og broer.

Fyen Rundt er Danmarks ældste cykelløb, og verdens tredjeældste stadig eksisterende cykelløb, da kun The Westerham Hill Climb i Catford lige uden for London og forårsklassikeren Liège-Bastogne-Liège er ældre.