Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Odense

Skrevet af: Kasper Junge Wester
Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv

Tidligere har vi på MigogOdense beskæftiget os med guides til både cocktails, vin og specialøl. Men hvad gør man egentlig, når det eneste, man har brug for, er en kold håndbajer og en pibe tobak?

Man tager på brunt værtshus, selvfølgelig. Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores lokale medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle de vigtigste bodegaer i og omkring Odense centrum.

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 11 steder, men kunne sagtens haft dobbelt så mange med!

For at være sikre på at kunne give dig den bedste læseoplevelse, har vi kastet os udi gonzojournalistikken og gået turen selv, ligesom vi har undersøgt prisniveauet på en håndbajer plus eventuel sidevogn fra sted til sted.

Sådan bevægede vi os rundt til de brune værtshuse. En mere effektiv rute kan findes nederst i guiden.

Uden yderligere tøven følger her guiden til 11 af Odenses bedste brune beværtninger:

1. Vognhjulet

Vi starter turen med en promille på 0,0 et godt stykke nede af Skibhusvej. Her ligger Vognhjulet, der bryster sig af at være bydelens største værtshus, og det bliver hurtigt klart for os, at vi har valgt det helt rigtige sted at lægge ud.

Farverne er brune, baren er godt fyldt op af stamgæster, og på væggen hænger en lang række af tidligere ditto, som af forskellige årsager ikke længere frekventerer Vognhjulet, i skikkelse af karikaturtegninger. Desuden er væggene prydet med alskens Stoke City-memorabilia.

Klokken er kun 19, og aftenen er lang endnu, så vi lægger stille ud med en Odense Classic og en Underberg. Min kompagnon supplerer med en smøg, for der bliver selvfølgelig røget lystigt på Vognhjulet.

Prisniveau: 42 kr. for en Classic og en Underberg
Distance til næste stop: 200 meter

2. Corner

Næste vandhul på ruten er Corner, hvor vi igen tager en håndbajer. Der bliver kigget en ekstra gang, da vi træder ind i lokalet, hvor røgen i visse hjørner hænger tungt.

For forandringens skyld tager vi en almindelig Odense denne gang – det er godt med variation, har vi hørt. Vi takker pænt nej til glas – det er jo alligevel bare unødvendig opvask for bartenderen.

Udsmykningen er også her lige præcis, som den skal være: Det er gult og brunt over det hele, og gamle prislister på væggen minder os om, at man engang kom lidt længere for sine penge, end man gør i dag. Og man kommer ellers langt på Corner, så skal din næste bytur foregå på et stramt budget, kan du roligt svinge ind forbi.

Prisniveau: 18 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 450 meter

Der er en grund til, at denne slags beværtninger kaldes ‘brune værtshuse’
3. Vikingen

Aftenens tredje stop er Vikingen på Tolderlundsvej. Vi ankommer lidt uklogt kun en halv time i lukketid, og det skal derfor gå lidt stærkt med øllen, tænker vi. Ikke desto mindre bliver vi budt på en gratis smagsprøve på husets helt egen signaturbitter, Vikingen Bitter, inden en af de andre gæster gavmildt giver endnu en omgang øl, mens vi forklarer vores forehavende og diskuterer forskelle på ishockey- og fodboldfankultur i Odense.

Det når altså at blive til hele tre genstande på Vikingen. Skal vi holde hele aftenen, er vi nødt til at håbe på lidt mindre gæstfrihed de næste steder!

Vi bliver på Vikingen til lidt over lukketid efter et besøg, hvor vi har følt os meget velkomne og taget godt imod.

Prisniveau: En flad tyver for en Odense Classic
Distance til næste stop: 950 meter

4. Ungarsk Vinstue

På Ungarsk Vinstue, der ligger hvor Skibhuskvarteret slutter, og midtbyen begynder, skal vi lige have en OC’er (Odense Classic). Vi bliver meget betagede af kunsten på væggene, der består af nogle meget store malerier af kvinder og mænd til hest. De tre ‘old school’ spillemaskiner og barens pæne udvalgt af potentielle sidevogne til øllene afslører, at der her er tale om et autentisk sted, der ikke lader noget tilbage at ønske for den kræsne bitter-entusiast.

Klokken er omkring ni om aftenen, og da vi skal på toilettet bliver vi glade for, at det ikke er senere, for med en promille lidt højere end vores, kunne den stejle trappe ned til toiletterne snildt have taget livet af os. Vi overlever dog og bevæger os videre på aftenens længste stræk, der går til Nyborgvej.

Prisniveau: 20 kr. for en Classic
Distance til næste stop: 1,4 km

5. Skandsen

Mørket er ved at falde på, da vi ankommer til Skandsen på Nyborgvej. Skandsen er et andet af de helt klassiske stop på vejen, når man befinder sig i den ende af byen, og et sted, som mange har nævnt som et ‘must’ på vores tur.

Der er fint gang i festen, da vi træder indenfor. De danske nationalklenodier fra Michael Learns to Rock kærtegner vores ører, og stemningen er høj blandt de mange gæster, som der er en god aldersspredning på.

Vi tænker ud af boksen denne gang og bestiller hver en Giraf, der suppleres med en dansk klassiker i form af 2 cl. Arnbitter.

Prisniveau: 47 kr. for Giraf og Arnbitter
Distance til næste stop: 400 meter

En syn for guder: En lokal klassiker parret med en sidevogn
6. Andersens Bodega

På Andersens Bodega får vi plads i baren og falder i snak med både bartender og de andre gæster, der udtrykker stor sympati for vores projekt. Faktisk spørger flere, hvordan man får sådan et job, men jeg tør ikke rigtig dele mailadresse eller telefonnummer på min redaktør ud – man skulle jo nødig have konkurrence.

Der er temmelig mørkt på Andersens Bodega, og måske ville vi have gjort os selv en tjeneste ved at besøge stedet i dagtimerne, hvor der er mulighed for at sidde udenfor ved de opstillede caféborde.

Det er heldigvis ikke mørkere, end at vi sagtens kan se det obligatoriske Underberg-patronbælte, der har fået en prominent plads i barområdet og måske signalerer, at mange timers ophold godt kan ende med, at man bliver “skudt i låget”.

Den gæstfri bartender har også gode priser på de lokale brygvarer, så besøget hos Andersens Bodega er mere end godkendt.

Prisniveau: 19 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 1 km

7. Slotskroen

Dansegulv er en luksus, der er få brune værtshuse forundt, men på Slotskroen er der fest!

Klokken er også blevet lidt fremskreden, da vi dukker op, hvilket uden tvivl hjælper på stemningen. Træbenene bliver allerede svunget lystigt blandt vores medbesøgende, og fra scenen bliver der spillet op til harmonikadans af den lokale suppe, steg og is-musikant. Playlisten består af et eklektisk miks af navne lige fra John Mogensen til DJ Ötzi, og det er mere end svært at sidde stille.

Jeres udsendte bliver da også budt op af en dame, der – og nu skal man jo passe lidt på, men jeg vover pelsen – må skydes til at være lige over dobbelt så gammel som jeg selv. Men alder er som bekendt kun et tal, og det bliver til en prægtig svingom, inden flaskerne tømmes, og vi bevæger os videre ud i byens brune natteliv.

Priserne bærer bræg af, at vi er vendt tilbage til storbyen efter at have bevæget os i periferien af Odense centrum, men de er nu alligevel ganske overkommelige.

Prisniveau: 25 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: 750 meter

Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
8. 47 Bill’s Pub

Grundet de forskellige beværtningers varierende lukketider og et akut tilfælde af træthed bliver legendariske 47 i Kongensgade først besøgt mandag aften.

47 er et af de steder, som allerflest foreslog, at vi skulle slå vejen forbi, og det forstår man godt. Kombinationen af den meget centrale beliggenhed og en blandet skare af både unge og ældre gæster har været med til at gøre 47 til en institution i Odense. For nogle er stedet opvarmning til den videre bytur, mens andre kan få en hel dag til at gå her.

Mens vi snakker med en af de andre gæster, der får en velfortjent kop humle efter en lang dag med havearbejde, bryder vi kortvarigt med vores princip om at holde os til flaskeøl, da vi ser, at der er Albanis 1859 på hanerne.

Prisniveau: 30 kr. for en fadøl i mellemstørrelsen
Distance til næste stop: 1,1 km

9. Grønløkkehus

Grønløkkehus var et andet af de værtshuse, som vi ikke kunne nå at besøge i første omgang, da der lukkes ret tidligt. Til gengæld åbnes der allerede klokken 11 hele ugen, så er du morgenfrisk og øltørstig, er det helt sikkert stedet for dig.

Selvom klokken var tæt på halv syv, og Grønløkkehus’ lukketid kun er halvanden time væk, da vi dukker op, er der god stemning omkring baren, hvor et større selskab sidder og indtager en sen frokost, der vist er blevet til aftensmad.

Vi suger til os af den gode stemning i ro og mag, indtil roen afbrydes af vild panik, da det går op for os, at Grønløkkehus ikke tager Mastercard – det eneste kort vi har med! Heldigvis kommer den rare bartender os til hjælp og tilbyder at betale, hvis vi Mobilepay’er hende. Det er god service, og det efterlader os med et rigtig godt indtryk af Grønløkkehus, da vi bevæger os videre tilbage mod centrum.

Prisniveau: 45 kr. for en Odense Pilsner + en Dr. Nielsen
Distance til næste stop: 950 meter

10. Dania

Der skal være plads til impulsbesøg, og det blev vi rigtig glade for, da vi besøgte Dania, der ligger på hjørnet af Vesterbro og Falen.

Vi blev taget rigtig godt imod af både gæster og bartender, og der blev endda fællessunget lidt til Sinead O’Connors “Nothing Compares 2 U” i barområdet. Et par af de andre gæster udtrykte ærgrelse over, at vi dukkede op en dag, hvor der ikke var så meget gang i butikken, men til gengæld fik vi mulighed for at høre, hvad Danias stamgæster havde at sige om stedet, som de holder meget af, og hvor der altid er plads til flere.

Dania er et temmelig småt sted med gule vægge, træpaneler og halvgardiner i vinduerne, der passer perfekt ind i kategorien af hyggelige, brune bodegaer i Odense C. Vi er glade for, at vi nåede forbi til en snak!

Prisniveau: 47 kr. for en øl og en Arnbitter
Distance til næste stop: 260 meter

11. Lige På Trapperne

Sidste stop i denne omgang er i Ny Vestergades eneste værtshus. Du kender måske stedet som Havhesten, Drønnerten eller 5 Trin Op og har muligvis hørt om nogle ubehagelige episoder for år tilbage. I dag hedder stedet Lige På Trapperne og er heldigvis ganske fredeligt.

Der er kun to gæster i baren, da vi braser ind en halv time i lukketid. Vi er lidt dårlige med timingen, så endnu engang er det med stress og jag, at vi får knappet en bajer op. Det gør nu ikke så meget, for vi falder hurtigt i snak med de to andre gæster og får, inden vi igen træder ud på gaden, hørt om de mange gode tilbud, Lige På Trapperne kører med. For eksempel er der hver lørdag mellem 21-23 en gratis flaske vodka til første gruppe på mindst fem personer! Endnu et sted der burde appellere til byens studerende!

Prisniveau: 22 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: Vi er færdige!

Se ruterne rundt i Odense

Den samlede regning for en person blev på 335 kroner, og hvis man sørger for at gå lidt hurtigt mellem værtshusene, kan man snildt nå en pæn promille til den pris.

Vores rute blev af forskellige årsager bidt over i to, da lukketider og promille satte grænser for, hvor langt vi kunne nå på en enkelt aften. Derfor blev turen heller ikke helt så effektiv, som den kunne have været. Vil du gerne spare tid og kræfter, kan du finde både værtshusenes adresser og en mere effektiv vej rundt i Odense ved at klikke her.

Vi har været nødt til at udelade en række steder, især udenfor postnummer 5000. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Kæmpe fødselsdagsfest: ODEON fejrer et år med fire fede dage

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen

Onsdag den 1. marts 2017 åbnede Odenses store musik-, teater- og konferencehus ODEON for første gang. Det skal naturligvis fejres, og du er inviteret.

Fødselsdagen bliver fejret i fire dage, som byder på en masse sjove aktiviteter. Herunder kan du læse, hvad de forskellige dage byder på.

Torsdag den 1. marts: Gratis kage og tale ved borgmesteren

Fødselsdagsfejringen starter torsdag, hvor der er gratis lagkage til de første 200 gæster. Derudover holder borgmester Peter Rahbæk Juel fødselsdagstale klokken 13.30 og åbner den lille udstilling, som er sat op fra ODEONs første år.

Der vil også blive overrakt en pris til en særlig person, som har haft en stor betydning for ODEONs første leveår, og Den Danske Scenekunstskole og Syddansk Musikkonservatorium vil sørge for musik.

Senere på dagen er der Swing Dans i Café ODEON Social, hvor du ganske gratis kan lære at danse til glade toner.

Dagen sluttes af med Danmarks popkonge nr. 1 – Thomas Helmig. Denne koncert er dog desværre kun for de heldige, der nåede at få en billet, inden der blev udsolgt.

Fredag den 2. marts: Loungestemning og Stine Bramsen

På fødselsdagsfejringens anden dag kan du komme til lounge-eftermiddag på Byens Scene, hvor DJ Amin Safari vil sørge for en hyggelig loungestemning i foyeren. Du kan nyde musikken og stemningen med en kold fredagsøl fra Albani. Så måske var det en idé at rykke fredagsbaren til ODEON denne fredag?

Dagen sluttes af med en koncert med den talentfulde sangerinde Stine Bramsen klokken 20. Billetter koster 305 kr. stk., og det er stadig muligt at få billetter her.

Lørdag den 3. marts: Fødselsdagskage-bagedyst, gratis kaffe og bordfodboldturnering

Lørdagen byder på musik på Byens Scene, kæmpe fødselsdags-fællesspisning og bingo banko samt DJ underholdning i foyeren. Derudover byder den på nedenstående sjove arrangementer:

Fødselsdagskage-bagedyst
Selvom fødselsdagsfejringens første dag bød på kage, kan man som bekendt aldrig få for meget kage til en fødselsdag. Derfor holder ODEON en stor fødselsdagskage-bagedyst lørdag, hvor du kan vise dine bagefærdigheder frem.

Så hvis du laver den perfekte fødselsdagskage, eller du vil hjælpe juryen med at finde en vinder, skal du dukke op i ODEON denne lørdag klokken 11. Blandt dommerne er Jacob Lund Hjort, som er kendt fra det populære TV-program Den Store Bagedyst.

Kagerne vil blive vurderet ud fra smag og udseende, og vinderen løber afsted med en overnatning for to på Radisson Blu, aftensmad i Bistro Hans Christian samt to billetter til en forestilling i ODEON.

Det koster 20 kr. pr. kage at deltage, og tilmelding er bindende. Læs mere, og tilmeld dig her.

Foto: ODEON.

Åbning af nyrenoveret kaffebar med gratis kaffe
ODEONs kaffebar fylder også 1 år, og det skal naturligvis også fejres. Det bliver bl.a. fejret med, at kaffebaren skifter kaffeleverandør, så kaffebønnerne fremover bliver leveret af Holy Bean Coffee Roasters, der rister bønnerne lokalt her på Fyn.

Desuden har kaffebaren fået en make-over, og alle, der møder op, får gratis kaffe.

Bordfodboldturnering

Klokken 13 står den på den helt store bordfodboldturnering, og vinderne får deres billede og navne foreviget inde hos ODEON, som selvfølgelig også kvitterer med en præmie.

Det kræver tilmelding, og du kan læse mere her.

Søndag den 4. marts: Yoga og børnefødselsdag

Fejringen sluttes af søndag, hvor du udover at komme på fødselsdagsrundvisning også kan komme ned i gear med yoga eller komme til børnefødselsdag.

Yoga
Start din søndag i ro og mag med fødselsdags-yoga i ODEON fra klokken 9.30 til 11.30. Det er traditionen tro Tina Refning fra Yin & Yoga, der står for timen. 

I anledning af ODEONs 1 års fødselsdag serverer de kage og kaffe til alle, der gerne vil slutte af sammen. Det koster 75 kr. at deltage (50 kr. uden kaffe og kage). Læs mere, og køb billet her.

Børnefødselsdag
De kære små (og barnlige sjæle) skal også nyde godt af ODEONs 1 års fødselsdag, og derfor holder Café ODEON Social en hyggelig børnefødselsdag fra klokken 12 til 16 søndag. Her skal der leges skattejagt, stopdans og sættes hale på æslet. Og så skal der naturligvis drikkes varm kakao med flødeskum og spises friskbagte boller og lagkage.

Alle børn og barnlige sjæle er velkomne, og det er ganske gratis. 

Den hyggelige Café ODEON Social.

Se hele programmet for ODEONs fødselsdagsfejring med de præcise tidsangivelser her.

Rød, hvid eller rosé: Odense byder på et væld af vin-events

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen

Uanset om du er til rødvin, hvidvin eller rosévin, er der noget at se frem til i Odense den kommende tid.

Der findes nemlig en masse lækre vinsmagninger, som giver dig muligheden for at smage på kvalitetsvine. Og der er smagninger for både kendere og begyndere.

Vi giver dig her et overblik over de kommende vinsmagninger i Odense.

Tirsdag d. 27. februar: H.J. Hansens Winemakers fair

Er du helt vild med rødvin, hvidvin eller rosévin? Eller kan du godt lide champagne, gin eller whisky? Så må du ikke gå glip af H.J. Hansens Winemakers fair tirsdag den 27. februar klokken 18 til 21 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus.

Her får du muligheden for at smage på mere end 150 forskellige slags vin og spiritus.

”Idéen er, at der skal være noget for enhver smag. Så kan et ægtepar nemlig tage afsted sammen, selv om manden mest er til portvin, og konen kun kan lide champagne. Eller to veninder kan få en hyggelig vinaften, selv om den ene elsker rødvin, og den anden er vild med rosé,” siger Rene Overgaard, som er butikschef i H.J. Hansen Odense.

Udover vin og spiritus serveres der også smagsprøver på H.J. Hansens lækre chokolade fra Xocolatl og Lentz.

Billetterne koster 295 kroner per person og kan købes her.

Læs også vores artikel om arrangementet her.

H.J. Hansen holder desuden en masse andre vinsmagninger løbende. Få overblikket her.

Glassmagning og hvidvinssmagning i Vinspecialisten Bellinge

Fredag den 9. marts inviterer Vinspecialisten Bellinge til glassmagning fra klokken 19 til 22, hvor du kan opleve, hvor stor betydning glasset har for vinens smag.

Denne aften vil en af de dygtigste Riedel ambassadører lede slagets gang og fortælle om glassets betydning for, at vinen fungerer og præsterer helt optimalt, når du smager den.

Der er plads til 20 personer, og det koster 250 kr. at deltage. Betalingen foregår forud i butikken på Brogårdsvej 20B, 5250 Bellinge.

Fredag den 6. april inviterer Vinspecialisten Bellinge til Chablis smagning – hvidvinen fra det nordlige Bourgogne fra klokken 19 til 22. Denne aften er ifølge arrangøren et absolut must for hvidvinselskeren.

Der er plads til 20 personer, og det koster 300 kr. at deltage. Betalingen foregår forud i butikken på Brogårdsvej 20B, 5250 Bellinge.

Vinsmagninger for begyndere på Nelle’s

Er du ikke den store vindrikker, men kunne du godt tænke dig at blive lidt klogere på de dyrebare dråber? Så er Nelle’s vinsmagninger for begyndere et godt bud. Vinsmagningerne er dog også for kendere, som bare gerne vil have en hyggelig aften.

Alle vinsmagningerne foregår fra klokken 19 til 21, men det er forskelligt fra gang til gang, hvilken af Nelle’s caféer der lægger lokaler til. Arrangementerne afholdes løbende, så det skulle være muligt at finde en dato, som passer dig. Herunder har vi listet de kommende vinsmagninger på Nelle’s:

Torsdag den 15. marts inviterer Nelle’s Filosoffen til vinsmagning for begyndere eller andre interesserede, hvor fokus er på italienske, spanske og franske vine. I løbet af aftenen kan du smage på de store og kendte druesammensætninger af både rød- og hvidvin fra de tre lande og smage dem op imod hinanden.

Der er plads til 36 personer, og det koster 180 kr. at deltage. Du finder billetter her.

Torsdag den 5. april inviterer Nelle’s Pantheonsgade til vinsmagning for begyndere eller andre interesserede, hvor udgangspunktet er vine fra den gamle og nye verden. Det vil sige, at du kan smage vine fra de klassiske vinlande som Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland, men du kan også smage på nogle fra nyere vinlande som Australien, USA, Sydafrika og Chile. Hvilken drue mon du bedst kan lide?

Der er plads til 30 personer, og det koster 180 kr. at deltage. Du finder billetter her.

Nelle’s Pantheonsgade inviterer desuden også til vinsmagning for begyndere onsdag den 9. maj og torsdag den 31. maj.

Tirsdag den 10. april: Vinsmagning i Vinens Verden

Tirsdag den 10. april klokken 19 til 22 kan du smage på ni fantastiske vine fra Winery of Good Hope, VINUM og Radford Dale, når Vinens Verden i Slotsgade inviterer til vinsmagning.

Denne aften kan du møde britiske Alex Dale, der er en af grundlæggerne af mikroproducenten Radford Dale fra Sydafrika. Alex Dale vil i løbet af aftenen fortælle historier fra Sydafrika, hvor han har befundet sig siden 1994.

Derudover fortæller han om vinene fra Radford Dale og Winery of Good Hope, og du kan naturligvis smage på dem.

Det koster 200 kr. at deltage, og du finder billetter her.

Lørdag d.12. maj: Roséfestival i Brandts Klædefabrik

Og glem endelig ikke, at Odense har fået sin egen roséfestival, som løber af stablen lørdag den 12. maj i Brandts Klædefabrik. Her kan du smage på en masse gode rosévine og møde en lang række vineksperter, der tager rosévin seriøst, og som vil gøre dig klogere på den lyserøde drik.

Læs mere om roséfestivalen i vores artikel her.

Kendte restauranter udvider konceptet: Nu vil Wokkabox og Ammi Jees lave færdigretter

Skrevet af: Redaktionen

De to take away-restauranter Wokkabox og Ammi Jees har længe været nogle af odenseanernes favoritsteder, når de fredag aften skal forkæles med eksotisk og krydret mad.

Men hvis alt går vel, kan odenseanerne også finde de lækre retter i supermarkedernes kølediske inden for den nærmeste fremtid.

Ejerne bag de to restauranter, der har til huse på Skibhusvej, har nemlig kastet sig ud i et nyt eventyr: De vil udvide forretningen og lave indiske og thailandske færdigretter, som skal kunne købes i supermarkeder i hele landet.

God kvalitet er vejen frem

Yasar Nazir, som er medejer i de to restauranter, fortæller, at der har været mange overvejelser om, hvordan de nye færdigretter skal skille sig ud fra alle de andre i supermarkedernes køle- og frysediske.

Men én ting er sikker: De vil ikke gå på kompromis med kvaliteten af retterne.

”Vi oplever, at de færdigretter, der er på markedet nu, ikke er i ret høj kvalitet.

Enten er de for små eller for smagløse, eller også ligner de bare slet ikke dét billede, der er uden på indpakningen.

Vores nye færdigretter skal både smage godt og have en god størrelse, og så skal de indeholde alle de ingredienser, der normalt indgår i et friskt, eksotisk måltid,” siger Yasar Nazir.

Men Yasar Nazir og hans kæreste, der er medejer af Ammi Jees og Wokkabox, er også åbne for idéer.

De har nemlig et stort ønske om at inddrage forbrugerne i udviklingen af færdigretterne. For som Yasar Nazir siger, så er det jo dem, der i sidste ende skal betale for produkterne og sørge for, at det hele kører rundt.

En hjælpende hånd fra Food Startup Hub

De to ejere af de eksotiske take away-restauranter kan dog ikke nå i mål med de store ambitioner helt alene.

Derfor har de allieret sig med Food Startup Hub, som hjælper fødevarevirksomheder med at sætte skub i drømmene og få deres produkter ud på markedet. Det er Food Fyn og Kold College, der sammen står bag Food Startup Hub.

Ammi Jees og Wokkabox’s færdigret-eventyr er ikke kun spændende for Yasar Nazir og hans kæreste. Også Food Startup Hub er glade for samarbejdet og har store forventninger til det ambitiøse projekt.

”De her to iværksættere har et rigtig godt produkt med stort potentiale.

De her færdigretter rammer nemlig lige ind i én af tidens store madtrends – nemlig vegetarisk og asiatisk mad. Og så er det klart, at deres store know-how fra restaurationsbranchen god at have, når de skal ud på det her ellers ukendte marked,” siger Mads Asbild fra Food Fyn.

Repræsentanter fra både Food Fyn og Kold College har smagt på færdigretterne. De var begejstrede.

Store ambitioner og hårdt arbejde

Yasar Nazir har store ambitioner for de færdigretter, som parret sammen med Food Startup Hub arbejder hårdt på at udvikle og perfektionere. Målet er nemlig, at forbrugerne allerede skal kunne lægge de indiske og thailandske færdigretter i indkøbsvognen i slutningen af 2018.

Men indtil da har Yasar Nazir og hans kæreste et meget stort og langt stykke arbejde foran sig.

”Vi mangler meget arbejde, før vores færdigretter ligger klar i køledisken.

Vi skal ud og lave markedsundersøgelser, vi skal produktudvikle og ikke mindst finde et sted, hvor vi kan producere færdigretter i stor skala. Målet er nemlig at nå ud til de fleste danske supermarkedskæder, og det kræver, at vi kan lave et sted mellem 10.000 og 15.000 færdigretter hver eneste dag,” siger Yasar Nazir.

Hvis du er lidt utålmodig og ikke kan vente på, at de lækre indiske og thailandske retter ligger i køledisken, så kan du slå et smut forbi enten Wokkabox eller Ammi Jees og bestille take away.

Eller du kan tage på Tinderbox, hvor de to restauranter også står klar til at fylde maverne på mange tusinde sultne festivalgæster.

Odenseaner alene i vildmarken: Se Astrid i finalen i morgen aften

Skrevet af: Redaktionen

Hvis du er en af de nysgerrige danskere, som følger med i Alene i Vildmarken på DR1, så glæder du dig garanteret til at se, hvem der vinder finalen i morgen klokken 20.45.

Måske bliver det odenseaneren med den orange jakke – 28-årige Astrid Hadberg. Vi tog en snak med hende om oplevelserne i vildmarken.

Alene i Vildmarken

For dem af jer, der ikke kender Alene i Vildmarken, så er der tale en reality-serie, hvor vi inviteres med til Nordnorges vildmark for at følge otte friluftelskende danskere, der tager kampen op mod ensomhed, isolation, sult, tørst, ekstreme vejrforhold og en nådesløs natur.

Deres eneste selskab er et kamera, og de har ingen idé om, hvor længe de skal være væk, eller hvor mange af deres konkurrenter, der er tilbage.

Finalisten fra Odense

Blandt finalisterne finder vi odenseaneren Astrid Hadberg, som har kæmpet sig hele vejen til finalen. Astrid er født i Odense og har altid boet på Fyn. Hun læser Idræt og Historie og skal i gang med at skrive sit speciale til sommer.

Derudover er Astrid bidt af udendørslivet, dyrker mountainbike, adventureløb, orienteringsløb og vandreture. Og så har hun også en fortid i militæret, hvorfra hun er uddannet sergent.

”Det har virkelig været en stor oplevelse at være afsted. Jeg meldte mig, fordi jeg havde lyst til at udfordre mig selv og se, hvordan jeg reagerede på at være alene i naturen. Og jeg fandt ud af, at jeg faktisk trivedes med at være alene i vildmarken,” siger Astrid.

Alene men aldrig ensom

Når man er helt alene i vildmarken, kan man hurtigt føle sig ensom. Men hvis man tror på noget, som en større end sig selv, kan ensomheden bare komme an.

”I længden var det værste at være adskilt fra venner og familie. Jeg savnede min familie og mine venner utroligt meget, men jeg følte mig ikke ensom. Jeg savnede bare nogle at diskutere med, for det var altid mig, der skulle tage beslutningerne,” siger Astrid.

Troen på Gud spiller en vigtig rolle i Astrids liv, og den været en stor hjælp for hende midt vildmarkens nådesløse natur.

”Jeg tror på Gud, så jeg havde altid ham at snakke med. Min tro betød rigtig meget for mig ude i vildmarken, og den gjorde, at jeg aldrig følte mig ensom. Jeg er ikke blevet en anden person af at være alene i vildmarken, men jeg er blevet mere bevidst om, hvad mine værdier er, og at jeg skal prioritere venner og familie mere. Det mærker man virkelig, når de ikke er der.”

Et liv uden Facebook

I en verden, hvor teknologi, sociale medier og streamingtjeneste er allestedsnærværende, kan det være en hel befrielse af leve uden.

”Det var fantastisk at leve uden Facebook og mobiltelefonen. Jeg savnede ikke på noget tidspunkt sociale medier eller teknologi. Jeg savnede kun at være sammen med mennesker. Så jeg kan virkelig anbefale at tage en pause fra Facebook, fjernsynet og alt den teknologi, vi omgiver os med,” siger Astrid.

Finalen

Når Astrid skal se finalen i morgen, er hun lige så spændt som alle de andre seere. Hun ved nemlig ikke, hvor lang tid de øvrige deltagere holdt ud i vildmarken.

”Jeg er spændt på, hvem der har vundet. Jeg har ikke set nogle af klippene på forhånd, så det har været både spændende og sjovt at genopleve den Nordnorske vildmark,” siger Astrid.

Astrid skal se Finalen sammen med sin kæreste Anders i morgen aften.

Kæmpe succes i København: Ny vintageshop åbner i Odense

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Veras. Fra Veras butik på Nørre Voldgade i København.
Foto: Veras. Fra Veras butik på Nørre Voldgade i København.

Det bæredygtigt tøjkoncept Veras åbner nu en vintageshop i Odense på Pogestræde 22.

Deres populære genbrugsmarked Veras Market vil samtidig være en fast del af Storms Pakhus hver anden søndag fra den 11. marts.

Den nye vintageshop i Pogestræde åbner torsdag den 8. marts klokken 12, og du kan komme til åbningsreception lørdag den 10. marts kl. 12, hvor der vil være musik, mad og bobler i butikken.

Til kamp mod tøjspil

Grundlæggeren og direktøren af Veras er Rebecca Vera Stahnke, og hendes vision er klar:

“Hele visionen bag Veras er, at alt tøj har værdi. Vi ønsker at ændre folks forbrugsmønster, så de ikke bare smider deres brugte tøj ud og køber noget nyt. I stedet ønsker vi, at vi allesammen kan bidrage til at bekæmpe tøjspil – på en så nem måde som muligt.

Før jeg startede Veras, oplevede jeg, at det var meget besværligt at komme af med sit tøj, og så var man ikke engang sikker på at få værdi for det. Det ville jeg gøre noget ved,” siger Rebecca Vera Stahnke.

Foto: Veras. Grundlægger og direktør af Veras – Rebecca Vera Stahnke.

Shop nye, brugte varer for dit aflagte tøj

Veras har skabt et genbrugsunivers, der gør det let at komme af med alt aflagt tøj og forny garderoben.

For 59 kr. om måneden giver Vera dig ved hjælp af et simpelt pointsystem mulighed for at bytte dit aflagte tøj til nye, brugte varer. Du får point svarende til værdien af det brugte tøj, du indleverer. De point kan du så bruge til at shoppe noget andet tøj for – enten i butikken eller i Veras onlineshop. Medlemskabet er desuden gratis de første 30 dage.

Veras tager også imod dit lidt dyrere brugte tøj i kommission, hvor de klarer besværet med salg og udbetaler 60% af salgsprisen, når varen er solgt. Så bliver det vist ikke meget nemmere?

Hvis du ikke ønsker at være medlem, kan du også købe tøjet i butikken som enhver anden vintageshop.

Garanti for at komme af med alt dit brugte tøj

I kampen mod tøjspild og overforbrug garanterer Veras som den eneste genbrugsportal, at man får værdi for alt indleveret tøj – uanset kvalitet, mærke eller stil.

Men for at sikre en høj kvalitet i Veras vintageshop bliver alt tøjet nøje udvalgt og selekteret efter Veras standarder for kvalitet og look.

Og det tøj, som ikke lever op til standarderne, sælges i Veras stand på genbrugstøjmarkedet Veras Market til 20 kr. eller doneres til genbrugsstationer og steder, som udvinder tekstiler. Veras har dermed skabt sit helt eget cirkulære økosystem inden for tøj, hvor alt genanvendes.

Ser stort potentiale i Odense

Det er ikke uden grund, at Veras har valgt at åbne en butik i Odense:

“Siden jeg åbnede den første butik i København i april 2016, er interessen for genbrugstøj steget, og derfor valgte jeg at åbne endnu en butik. Forud for beslutningen researchede jeg rigtig meget om de største byer i Danmark for at finde frem til, hvor den næste Veras skulle ligge.

Valget faldt på Odense, fordi det er en by i rivende udvikling, og så bor der mange studerende, som i den grad er en del af vores målgruppe.

Derudover findes der på nuværende tidspunkt ikke så mange butikker med genbrugstøj i Odense, så jeg ser et stort potentiale i byen,” siger grundlægger og direktør Rebecca Vera Stahnke.

Foto: Veras. Veras vintageshop åbner i disse lokaler på Pogestræde 22.

Veras populære genbrugsmarked indtager Storms

Veras har udover en vintageshop også et genbrugsmarked – det såkaldte Veras Market. Veras Market er hurtigt blevet et af Københavns mest populære tøjmarkeder, og nu kommer det endelig til Odense i Storms Pakhus hver anden søndag.

Veras Market har eksisteret siden 2015, hvor det startede på Copenhagen Street Food på Papirøen. Hos Veras Market er den gode stil i højsædet, og alt bliver solgt til priser, hvor alle kan være med. Markedet tilbyder tøj, accessories og sko til både mænd og kvinder.

Storms Pakhus.

Vil du med?

Alle kan få en stand ved Veras Market, som sørger for både bord, tøjstativ og bøjler, så du skal blot medbringe din flotte garderobe. Og hvis du efter markedsdagen har tøj tilovers, tilbyder Veras Market at tage imod dit overskydende tøj og samtidig kvittere med 300 point til Veras tøjkoncept.

Konceptet går ud på, at du får udbetalt point for brugt tøj til at shoppe nyt, brugt tøj. Derudover får du også 100 kr. til Veras online shop.

Det koster 400 kr. for en stand ved Veras Market inklusiv leje af klapbord (B60xL120). For yderligere 170 kr. kan du leje et tøjstativ (B180xL190) inkl. 50 bøjler.

Det er tilladt at være to personer om én stand.

Læs mere, og book din stand her.