Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Legendariske steder på listen: Disse værtshuse skal du prøve i Odense

Af Kasper Junge Wester
Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv

Tidligere har vi på MigogOdense beskæftiget os med guides til både cocktails, vin og specialøl. Men hvad gør man egentlig, når det eneste, man har brug for, er en kold håndbajer og en pibe tobak?

Man tager på brunt værtshus, selvfølgelig. Her på redaktionen har vi sat os for at hjælpe vores lokale medborgere ved at udarbejde en rute, der tager dig forbi nogle de vigtigste bodegaer i og omkring Odense centrum.

Det er svært at begrænse sig, men vi har prøvet: Vi har kogt listen ned til 11 steder, men kunne sagtens haft dobbelt så mange med!

For at være sikre på at kunne give dig den bedste læseoplevelse, har vi kastet os udi gonzojournalistikken og gået turen selv, ligesom vi har undersøgt prisniveauet på en håndbajer plus eventuel sidevogn fra sted til sted.

Sådan bevægede vi os rundt til de brune værtshuse. En mere effektiv rute kan findes nederst i guiden.

Uden yderligere tøven følger her guiden til 11 af Odenses bedste brune beværtninger:

1. Vognhjulet

Vi starter turen med en promille på 0,0 et godt stykke nede af Skibhusvej. Her ligger Vognhjulet, der bryster sig af at være bydelens største værtshus, og det bliver hurtigt klart for os, at vi har valgt det helt rigtige sted at lægge ud.

Farverne er brune, baren er godt fyldt op af stamgæster, og på væggen hænger en lang række af tidligere ditto, som af forskellige årsager ikke længere frekventerer Vognhjulet, i skikkelse af karikaturtegninger. Desuden er væggene prydet med alskens Stoke City-memorabilia.

Klokken er kun 19, og aftenen er lang endnu, så vi lægger stille ud med en Odense Classic og en Underberg. Min kompagnon supplerer med en smøg, for der bliver selvfølgelig røget lystigt på Vognhjulet.

Prisniveau: 42 kr. for en Classic og en Underberg
Distance til næste stop: 200 meter

2. Corner

Næste vandhul på ruten er Corner, hvor vi igen tager en håndbajer. Der bliver kigget en ekstra gang, da vi træder ind i lokalet, hvor røgen i visse hjørner hænger tungt.

For forandringens skyld tager vi en almindelig Odense denne gang – det er godt med variation, har vi hørt. Vi takker pænt nej til glas – det er jo alligevel bare unødvendig opvask for bartenderen.

Udsmykningen er også her lige præcis, som den skal være: Det er gult og brunt over det hele, og gamle prislister på væggen minder os om, at man engang kom lidt længere for sine penge, end man gør i dag. Og man kommer ellers langt på Corner, så skal din næste bytur foregå på et stramt budget, kan du roligt svinge ind forbi.

Prisniveau: 18 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 450 meter

Der er en grund til, at denne slags beværtninger kaldes ‘brune værtshuse’
3. Vikingen

Aftenens tredje stop er Vikingen på Tolderlundsvej. Vi ankommer lidt uklogt kun en halv time i lukketid, og det skal derfor gå lidt stærkt med øllen, tænker vi. Ikke desto mindre bliver vi budt på en gratis smagsprøve på husets helt egen signaturbitter, Vikingen Bitter, inden en af de andre gæster gavmildt giver endnu en omgang øl, mens vi forklarer vores forehavende og diskuterer forskelle på ishockey- og fodboldfankultur i Odense.

Det når altså at blive til hele tre genstande på Vikingen. Skal vi holde hele aftenen, er vi nødt til at håbe på lidt mindre gæstfrihed de næste steder!

Vi bliver på Vikingen til lidt over lukketid efter et besøg, hvor vi har følt os meget velkomne og taget godt imod.

Prisniveau: En flad tyver for en Odense Classic
Distance til næste stop: 950 meter

4. Ungarsk Vinstue

På Ungarsk Vinstue, der ligger hvor Skibhuskvarteret slutter, og midtbyen begynder, skal vi lige have en OC’er (Odense Classic). Vi bliver meget betagede af kunsten på væggene, der består af nogle meget store malerier af kvinder og mænd til hest. De tre ‘old school’ spillemaskiner og barens pæne udvalgt af potentielle sidevogne til øllene afslører, at der her er tale om et autentisk sted, der ikke lader noget tilbage at ønske for den kræsne bitter-entusiast.

Klokken er omkring ni om aftenen, og da vi skal på toilettet bliver vi glade for, at det ikke er senere, for med en promille lidt højere end vores, kunne den stejle trappe ned til toiletterne snildt have taget livet af os. Vi overlever dog og bevæger os videre på aftenens længste stræk, der går til Nyborgvej.

Prisniveau: 20 kr. for en Classic
Distance til næste stop: 1,4 km

5. Skandsen

Mørket er ved at falde på, da vi ankommer til Skandsen på Nyborgvej. Skandsen er et andet af de helt klassiske stop på vejen, når man befinder sig i den ende af byen, og et sted, som mange har nævnt som et ‘must’ på vores tur.

Der er fint gang i festen, da vi træder indenfor. De danske nationalklenodier fra Michael Learns to Rock kærtegner vores ører, og stemningen er høj blandt de mange gæster, som der er en god aldersspredning på.

Vi tænker ud af boksen denne gang og bestiller hver en Giraf, der suppleres med en dansk klassiker i form af 2 cl. Arnbitter.

Prisniveau: 47 kr. for Giraf og Arnbitter
Distance til næste stop: 400 meter

En syn for guder: En lokal klassiker parret med en sidevogn
6. Andersens Bodega

På Andersens Bodega får vi plads i baren og falder i snak med både bartender og de andre gæster, der udtrykker stor sympati for vores projekt. Faktisk spørger flere, hvordan man får sådan et job, men jeg tør ikke rigtig dele mailadresse eller telefonnummer på min redaktør ud – man skulle jo nødig have konkurrence.

Der er temmelig mørkt på Andersens Bodega, og måske ville vi have gjort os selv en tjeneste ved at besøge stedet i dagtimerne, hvor der er mulighed for at sidde udenfor ved de opstillede caféborde.

Det er heldigvis ikke mørkere, end at vi sagtens kan se det obligatoriske Underberg-patronbælte, der har fået en prominent plads i barområdet og måske signalerer, at mange timers ophold godt kan ende med, at man bliver “skudt i låget”.

Den gæstfri bartender har også gode priser på de lokale brygvarer, så besøget hos Andersens Bodega er mere end godkendt.

Prisniveau: 19 kr. for en Odense
Distance til næste stop: 1 km

7. Slotskroen

Dansegulv er en luksus, der er få brune værtshuse forundt, men på Slotskroen er der fest!

Klokken er også blevet lidt fremskreden, da vi dukker op, hvilket uden tvivl hjælper på stemningen. Træbenene bliver allerede svunget lystigt blandt vores medbesøgende, og fra scenen bliver der spillet op til harmonikadans af den lokale suppe, steg og is-musikant. Playlisten består af et eklektisk miks af navne lige fra John Mogensen til DJ Ötzi, og det er mere end svært at sidde stille.

Jeres udsendte bliver da også budt op af en dame, der – og nu skal man jo passe lidt på, men jeg vover pelsen – må skydes til at være lige over dobbelt så gammel som jeg selv. Men alder er som bekendt kun et tal, og det bliver til en prægtig svingom, inden flaskerne tømmes, og vi bevæger os videre ud i byens brune natteliv.

Priserne bærer bræg af, at vi er vendt tilbage til storbyen efter at have bevæget os i periferien af Odense centrum, men de er nu alligevel ganske overkommelige.

Prisniveau: 25 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: 750 meter

Der er rig mulighed for en svingom på Slotskroens dansegulv
8. 47 Bill’s Pub

Grundet de forskellige beværtningers varierende lukketider og et akut tilfælde af træthed bliver legendariske 47 i Kongensgade først besøgt mandag aften.

47 er et af de steder, som allerflest foreslog, at vi skulle slå vejen forbi, og det forstår man godt. Kombinationen af den meget centrale beliggenhed og en blandet skare af både unge og ældre gæster har været med til at gøre 47 til en institution i Odense. For nogle er stedet opvarmning til den videre bytur, mens andre kan få en hel dag til at gå her.

Mens vi snakker med en af de andre gæster, der får en velfortjent kop humle efter en lang dag med havearbejde, bryder vi kortvarigt med vores princip om at holde os til flaskeøl, da vi ser, at der er Albanis 1859 på hanerne.

Prisniveau: 30 kr. for en fadøl i mellemstørrelsen
Distance til næste stop: 1,1 km

9. Grønløkkehus

Grønløkkehus var et andet af de værtshuse, som vi ikke kunne nå at besøge i første omgang, da der lukkes ret tidligt. Til gengæld åbnes der allerede klokken 11 hele ugen, så er du morgenfrisk og øltørstig, er det helt sikkert stedet for dig.

Selvom klokken var tæt på halv syv, og Grønløkkehus’ lukketid kun er halvanden time væk, da vi dukker op, er der god stemning omkring baren, hvor et større selskab sidder og indtager en sen frokost, der vist er blevet til aftensmad.

Vi suger til os af den gode stemning i ro og mag, indtil roen afbrydes af vild panik, da det går op for os, at Grønløkkehus ikke tager Mastercard – det eneste kort vi har med! Heldigvis kommer den rare bartender os til hjælp og tilbyder at betale, hvis vi Mobilepay’er hende. Det er god service, og det efterlader os med et rigtig godt indtryk af Grønløkkehus, da vi bevæger os videre tilbage mod centrum.

Prisniveau: 45 kr. for en Odense Pilsner + en Dr. Nielsen
Distance til næste stop: 950 meter

10. Dania

Der skal være plads til impulsbesøg, og det blev vi rigtig glade for, da vi besøgte Dania, der ligger på hjørnet af Vesterbro og Falen.

Vi blev taget rigtig godt imod af både gæster og bartender, og der blev endda fællessunget lidt til Sinead O’Connors “Nothing Compares 2 U” i barområdet. Et par af de andre gæster udtrykte ærgrelse over, at vi dukkede op en dag, hvor der ikke var så meget gang i butikken, men til gengæld fik vi mulighed for at høre, hvad Danias stamgæster havde at sige om stedet, som de holder meget af, og hvor der altid er plads til flere.

Dania er et temmelig småt sted med gule vægge, træpaneler og halvgardiner i vinduerne, der passer perfekt ind i kategorien af hyggelige, brune bodegaer i Odense C. Vi er glade for, at vi nåede forbi til en snak!

Prisniveau: 47 kr. for en øl og en Arnbitter
Distance til næste stop: 260 meter

11. Lige På Trapperne

Sidste stop i denne omgang er i Ny Vestergades eneste værtshus. Du kender måske stedet som Havhesten, Drønnerten eller 5 Trin Op og har muligvis hørt om nogle ubehagelige episoder for år tilbage. I dag hedder stedet Lige På Trapperne og er heldigvis ganske fredeligt.

Der er kun to gæster i baren, da vi braser ind en halv time i lukketid. Vi er lidt dårlige med timingen, så endnu engang er det med stress og jag, at vi får knappet en bajer op. Det gør nu ikke så meget, for vi falder hurtigt i snak med de to andre gæster og får, inden vi igen træder ud på gaden, hørt om de mange gode tilbud, Lige På Trapperne kører med. For eksempel er der hver lørdag mellem 21-23 en gratis flaske vodka til første gruppe på mindst fem personer! Endnu et sted der burde appellere til byens studerende!

Prisniveau: 22 kr. for en Odense Pilsner
Distance til næste stop: Vi er færdige!

Se ruterne rundt i Odense

Den samlede regning for en person blev på 335 kroner, og hvis man sørger for at gå lidt hurtigt mellem værtshusene, kan man snildt nå en pæn promille til den pris.

Vores rute blev af forskellige årsager bidt over i to, da lukketider og promille satte grænser for, hvor langt vi kunne nå på en enkelt aften. Derfor blev turen heller ikke helt så effektiv, som den kunne have været. Vil du gerne spare tid og kræfter, kan du finde både værtshusenes adresser og en mere effektiv vej rundt i Odense ved at klikke her.

Vi har været nødt til at udelade en række steder, især udenfor postnummer 5000. Hvilke steder, mener du, skulle have været med på listen?

Del artikel

Andre læser også