Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sommerhustur med vennerne på Møn: Oplev gastronomi, natur og kultur

Af Henrik Thierlein
Møns Klint. Foto: Mads Tolstrup
Møns Klint. Foto: Mads Tolstrup

I sensommeren og efteråret er det tid til udflugter rundt i landet med vennerne, og hvad er mere oplagt end at leje et sommerhus med udsigt til marker, skov eller strand.

Sydsjælland & Møn er teamet op med rådgiver Henrik Thierlein, der har over 25 års erfaring inden for turisme, presse og gastronomi.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til en sommerhustur med vennerne på Møn og en smuttur til Stevns på vejen hjem.

Møns Klint og gårdsalg af delikatesser på Klintholm Gods

Vennerne på bagsædet er fulde af forventninger til øen beliggende i smørhullet mellem Sjælland, Lolland-Falster og miniput-øerne Bogø og Nyord. Alle ved, at Møn mest er kendt for de majestætiske hvide klinter, men at øen byder på så meget mere, har jeg underholdt dem med hele vejen herned, så de er godt forberedt.

Første stop er Geocenter Møns Klint, og områdets videnscenter er det naturlige stop før de 497 trappetrin ned ad klinten indtages og viser sig at være en fin udflugt, efter vi har pakket ud i sommerhuset. 

Møn har sammen med Stevns, hvis hvide klint også kan besøges på vejen, over 240 sommerhuse samlet i Feriepartner Møn & Stevns‘ katalog, og her er der noget for enhver smag, og mange af husene er placeret langs kysten. Heldigvis også vores hus og en tur i det kolde gys er et must hver dag, har vi lovet hinanden!  

Møn er et sandt skatkammer af lokale producenter, når det gælder alt fra grønt og fritgående kvæg til gin, øl og is. Ikke nok med, at der kan laves mad i sommerhuset af disse lokale råvarer, men her er også flere gastronomiske oplevelser på især to restauranter, som besøges under vores ophold, og vi glæder os.

Klintholm Gods Gårdbutik. Foto Henrik Thierlein

Første stop rundt om den lille overkommelige ø er optankning af delikatesser tæt på klinten hos godsejerparret Inger Marie og Carl Gustav Scavenius på Klintholm Gods.

Gårdbutikken bugner af spise- og drikkevarer i den gamle hestestald. Her findes lufttørret Klintholm Gods Salami af rent brystkød – fra egen avl naturligvis. Hårbølle Mejeris Tomme- og Mønchego-oste findes også her, og så har Klintholm Gods sin egen produktion af sennep, ramsløg-mayo, marmelader og sågar grønsager fra egne marker.

Der findes et stort udvalg af lokale søde sager, øl, honning, vin og gin fra både Vest- og her på Østmøn. Kun de lækreste specialiteter til home cooking i vores sommerhus findes her. Bon appetit!

Ole Eskling ses tit klappe hesten på Klintholm Havn. Foto: Mads Tolstrup

Klintholm Havn – bar, street food og gastronomi i hyttefadet 

Nu er det tid til at aflægge den nærliggende smukke Klintholm Havn et besøg. Øens ildsjæl Ole Eskling har åbnet baren Klap Hesten i det gamle isværk på selve havnen med musik, iskolde Møn Bryg og Isle of Møn gin & tonic.

Ole har jeg kendt i flere år, og hans passion for natur og heste er stor. Ofte kan man støde på den indfødte Mønbo på baren – med eller uden hest! I sæsonen er nærliggende Klintholm Mad & Marked at finde med deres mange madboder. 

Når du er i området, så få en gastronomisk oplevelse hos…. 

Restaurant ND 122, som er navngivet efter en fiskekutter og henviser til Næstved Distrikt, som de over 100 både i Klintholm havn hørte under.

Her i det gamle hyttefad ikke langt fra ålebassinerne regerer årets kok 2018 Jesper Dams Hansen og tryller de lokale råvarer om til især fiske- og grøntretter, men også lokalt kød vil være på spisekortet i de enkelt indrettede stuer med havnekig stik syd og dermed sol hele dagen. 

I og omkring Stege: Kalkmalerier i kirker og hjemmelavet Limoncello og chokolade

Vi bevæger os ind mod hovedbyen Stege for at få lidt storbystemning og stille sulten hos caféen David’s  med deres populære de fire små smørrebrød eller besøg Hotel Møen på hjørnet med de højtbelagte af slagsen og med en  indretning, som var man hensat til et afsnit af Matador

På vej rundt i byen er det tid til at få tanket op med hjemmelavede søde sager hos Lene Evers Chokolade og Vinhuset Møn med de bedste lokale vine, øl, honning og spiritus. Her forhandles også Noorbo Handelens egenproducerede balsamico, snaps, sennep og hittet Limoncello Likør, skulle du ikke nå ud på den nærliggende naturskønne ø Nyord.

Jeg vil dog på det varmeste anbefale den 15 minutters køretur fra Stege til det lille, bilfrie samfund med mindre end 50 indbyggere, der er landfast med Møn via en dæmning. Oplev det rige fugle- og dyreliv i og omkring Nyord Enge Naturreservat.

Læs mere om den kun 4,99 km2 store ø Nyord her.

På vejen hjem til sommerhuset er det tid til lidt kultur, for Møn huser ikke mindre end tre kirker med kalkmalerier, fortidens tegneserier, blot malet på loftet i kirkerne KeldbyFanefjord og Elmelunde, opkaldt efter kalkmaleriernes mester, Elmelundemesteren himself. 

Når du er i området, så få en gastronomisk oplevelse hos…. 

Restaurant Egn
I den yndigste have i forbindelse med Egn Bed & Breakfast serverer parret Jesper og Julie Nielsen, efter år i både Stockholm, København og New York, gourmet-menuerne Egn Feast og Egn Essential her på Møn.

Råvarerne er lokale med bl.a. grønt fra Klintholm Gods, og Susanne fra Naturguide Møn sanker urterne. Julie står for drikkekortet, hvor det inden længe er muligt at bestille en Egn Gin & tonic i samarbejde med Radius Distillery nord for Møn. Hun lover noter af krondild, caviar, grillet og røget asparges. Dén skal prøves. 

Sydkysten: Hjemmelavet is, ost og stærke sager på destilleriet 

Når nat bliver til dag, er det tid til at udforske et par eller tre af de lokale producenter, for nu skal sommerhusets ovn og kogeplader i gang, for her på øen er det ikke nødvendigt med supermarkedsmad med dét udbud fra jord til bord. 

Vi starter med at købe lokale oste i gårdbutikken på Hårbølle Mejeri ikke langt fra den charmerende Hårbølle Havn. Mejeriet laver oste på både ko og får med udsalg af deres skønne oste både her og rundt på øen.

Ikke langt fra ostemejeriet finder man et andet mejeri, denne gang med salg af både frisktappet mælk og ikke mindst den berømte Møn Is. Hovgårdens Gårdsalg i folkemunde kaldet Møn Is har 200 køer og 250 ungkvier gående, der både producerer mælk, og som senere i livet omsættes til de møreste bøffer. 

Møn Is. Foto: Frame & work

Her på stedet er en sixpack ikke en iskold øl fra det prisvindende Bryghuset Møn, men en sixpack bestående af seks hjemmelavede is i miniature, som skal testes rundt om spisebordet i sommerhuset.

Benjamin og Gitte er heller ikke blege for at byde andre producenter indenfor i deres kæmpe lade, så der findes produkter fra både Hårbølle Mejeri, Klintholm Gods og Møn Bi.

Vi slutter gastroruten for i dag af med de stærke varer, da turens sidste stop er hos Isle of Møn Spirits, som i 2016 blev grundlagt af ægteparret Uffe og Sara, der for øvrigt har overtaget Noorbo Handelens butik, café og produktion på miniputøen Nyord.

Her hos Isle of Møn Spirits er citron skiftet ud med lokal citronmelisse, og gråbynke erstatter importeret peber – det kan man da kalde new nordic! Køb gin, snaps, tre forskellige caribiske rom og kaffelikør direkte i gårdbutikken, eller kom med på en af de mange omvisninger inklusiv smagninger hele året. 

Stevns Klint Experience. Foto Henrik Thierlein

Stevns Klint Experience: Udflugt på vej nordpå 

Vi pakker bilen, og Møn forlades efter nogle skønne dage, og GPS’en er sat til at køre nordpå via Dronning Alexandrines Bro, også kaldet Mønbroen, hvor Sjælland skimtes i horisonten.

Det er tid til at få lidt kultur ind under huden på det charmerende Stevns, og retningen er sat til klinten og det nye oplevelsescenter Stevns Klint Experience. Huset formidler meteornedslaget, der for 66 millioner år siden kreerede den største biodiversitetskrise, hvor bl.a. dinosaurerne uddøde.

Vidste du, at…
Stevns Klint er udnævnt til UNESCO World Heritage site og har været en del af verdensarven siden 2014.

Her i det nedlagte kalkbrud, der sidste gang producerede i 1977, er der opført det, som med direktør Steen Bonke Sørensens egne ord kaldes for det moderne forsamlingshus på Stevns.

Området kommer yderligere til at bestå af to koncertsale i selve kalkbruddet, og vi forsøger os i gode travesko med et par kilometer af den smukke kystnære trampesti fra Rødvig til Bøgeskov og forbi Stevns Klint Experience. 

Læg mærke til udstillingens gennemgående figur, nemlig en lille krydsning mellem en spidsmus og en rotte kaldet Lucky.

Det lille kræ var så heldig at overleve the big bang for millioner år siden og er dermed en form for forfader til alle, der kravler rundt på jorden i dag, og overlever du den uhyggelige film om meteornedslaget, så levende fortalt og beskrevet i lyd og billeder, ja, så smut ud i butikken og køb et tøjdyr af Lucky lavet af havplast til en du holder af. Oplevelsescenter med tryk på oplevelser!

Turen til Møn og smuttur til Stevns er ved at nå sin vejs ende efter nogle dage fyldt med gastronomi og gin, kirker med kalkmalerier, klinter, vandreruter og vinmarker.

Det er i hvert fald ikke sidste gang, jeg skal leje et sommerhus tæt på vandet med vennerne. Her på Møn fandt jeg i hvert fald et overflødigshorn af kvalitet i alt, hvad øen bød på under vores ophold. Møn tur-retur. Vi kommer retur.

Få mere information til oplevelser på Sydsjælland & Møn her og bo i en af over 240 sommerhuse på Møn og Stevns med Feriepartner Møn & Stevns.

Del artikel

Andre læser også