Løsning på bro-fobi: Odenseanske oddere får hjælp af kommunen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nu er der gode nyheder til no other than byens oddere.

Fremover bliver det nemlig lidt nemmere – og ikke mindst sikkert – at være lodden borger i kommunen.

Indtil nu er 30-40 oddere hvert år blevet dræbt i trafikken, hvilket primært har skyldtes, at de kan lide at svømme under broer og derfor bevæger sig op på vejen mellem bilerne.

Denne kedelige statistik forsøger Odense Kommune nu at gøre noget ved – og det sker med en decideret odderpassage, der sker i samarbejde med Assens Kommune.

Passagen skal anlægges i Borreby Møllebæk ved Hellevad på grænsen til Assens Kommune, og kommer til at bestå af en række store sten, som odderne kan gå på – i stedet for at gå op på vejen.

Der er tidligere fundet trafikdræbte oddere i Odense, og det håber man altså på at undgå ved at lave odderpassager under broerne.

“Vi skal passe godt på vores natur og dyreliv i Odense.

Odderen var i mange år truet på Fyn og i resten af Danmark, men den er heldigvis i fremgang igen.

Undersøgelser viser, at den er kommet tilbage i vores vandløb, og derfor skal vi naturligvis fortsætte med at passe godt på odderne med tiltag som dette,” siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V).

Odderpassagen ved Foto: HedeDanmark
Borreby Møllebæk skal forhindre, at oddere bliver dræbt i trafikken.

Tænker odderen ind

Det er dog ikke kun i Borreby Møllebæk, at der er lavet en indsats for at sikre bedre betingelser for odderne. Det er nemlig vigtigt at tænke den ind i alle projekter, der har med broer og vandløb i Odense at gøre.

“Vi skal undgå, at oddere bliver dræbt i trafikken, og derfor vurderer vi løbende behovet, når vi udskifter broer eller anlægger nye i forbindelse med vores vandløb. For eksempel tænker vi odderen ind, når vi skal renovere området omkring Dalum Papir.

Ligeledes har vi lavet en passage under broen ved Åsum, så odderne ikke skal op på vejen,” fortæller biolog i Odense Kommune Camilla Schmidt Pedersen.

Det tyder på, at der er oddere i alle Odenses større vandløb. Særligt i Odense Å og Lindved Å er der flere eksempler på aktivitet, men odderen er nataktiv og opholder sig helst på god afstand af mennesker i huler under brinken i dagtimerne.

Herfra svømmer den ud om natten og jager fisk som for eksempel aborrer, ål og karper.

Fakta om odderen:

  • I slutningen af 1950’erne levede odderen i næsten hele Danmark, men i 1980 var bestanden gået drastisk tilbage, og odderen var muligvis forsvundet helt på Fyn.
  • Siden er bestanden igen vokset – blandt andet i Odense, hvor den nu lever i alle større vandsystemer.
  • En voksen odder måler 100-130 cm fra snudespids til halespids og vejer 6-11 kilo (hanner) og 5-8 kilo (hunner).
  • Odderen er nataktiv og lever af fisk. Om dagen opholder den sig langt fra mennesker i huler under åens brinker og i krat, hvor der ikke er menneskelig aktivitet.
  • Den er meget sjælden at se for mennesker, og man skal være heldig for at få et glimt af den enten tidlig morgen eller sen aften – derfor er det ofte lystfiskere som kan berette om et møde med åens odder.
  • Odderen får typisk et kuld på 2-3 unger, og den har behov for skjulesteder som rørskov, krat eller anden bevoksning langs åen for at føle sig tryg.

Og hvad er barnets navn?: Disse navne hitter i Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På Fyn blev der i alt født 4.634 drenge og piger i 2019 – heraf 2.306 i Odense – og nu her et halvt år efter har alle de nye små fynboere fået sine navne.

Og er du blevet moster/faster/onkel eller andet til en lille nyfødt i 2019, så er der en vis chance for, at barnet hedder Noah eller Clara.

Det er i hvert fald de absolutte topfavoritter her i Odense blandt nybagte mødre og fædre, når man spørger Danmarks Statistik.

De har netop opgjort hvilke navne, der var de mest populære blandt nyfødte børn i Danmark i 2019.

På drengesiden er vi ikke så forskellige fra resten af landet, her ligger William helt i top, og det navn finder vi på den odenseanske andenplads sammen med navnet Arthur.

Det mest populære drengenavn i Odense – og hele Fyn – er dog Noah, når alle de forskellige stavemåder tælles sammen. På landsplan ligger Noah nummer fire.

De ti mest populære drengenavne i Odense:

1. Noah / Noa / Nóah (24)
2. William (23)
2. Arthur /Artur (23)
4. Valdemar / Waldemar (21)
4. Malthe / Malte (21)
6. Alfred (19)
7. Oscar / Oskar (16)
7. Carl / Karl (16)
9. Emil (15)
10. August (14)

De odenseanske piger er derimod ik’ som de andre pi’r.

Hos os er Clara (Klara) og Ellie (Elli, Elly) på en delt førsteplads over de mestpopulære navne til de små babypiger.

På landsplan er Clare nummer tre, mens vi skal helt ned til listens 17. plads for at finde navnet Ellie.

Ser vi på hele Danmark er Emma den store favorit blandt pigenavnene, men det er helt nede på en 14. plads i Odense Kommune. Ser man på hele Fyn, er Emma dog det tredje mest populære navn. Så vi må nok bare konkludere, at Emma ikke rigtig rimer på Odense.

De ti mest populære pigenavne i Odense:

1. Clara / Klara (23)
1. Ellie / Elli / Elly (23)
3. Agnes (21)
3. Ella (21
5. Ida (19)
6. Alberte (18)
6. Luna (18)
8. Alma (17)
8. Asta (17)
10. Lærke (15)
10. Olivia (15)

Kilde: Danmarks Statistik

Voldsomme skader på Odense Havn: Efterslukning er fortsat i gang

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: presse-fotos.dk
Foto: presse-fotos.dk

Bredskab Fyn har hele natten og onsdag været i gang med omfattende slukningsarbejde på Odense Havn efter en voldsom brand i flere industribygninger på havneområdet.

En brand så voldsom, at det har været nødvendigt med assistance fra beredskabsstyrelsen Sydjylland.

14 brandmænd herfra har blandt andet hjulpet med efterslukning, vandforsyning samt væltning af mure samt bidraget med ekstra slukningsudstyr.

Hvad årsagen til branden er, er forsat ukendt, da arbejdet med at efterslukke branden, ifølge vagtchefen ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist, stadig er i fuld gang onsdag eftermiddag.

”Og før det sidste træ er dampet af, kan politiet ikke gå i gang med efterforskningen af brandårsagen,” udtaler han til MigogOdense.

Industribygningerne, der tidligere har været anvendt til opbevaring af foderstoffer, har taget voldsom skade, men ingen mennesker er kommet til skade i forbindelse med den omfattende brand.

Ild i lagerbygninger: Voldsom brand opstod i nat på Odense Havn

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: presse-fotos.dk
Foto: presse-fotos.dk

Klokken 01.06 i nat blev Fyns Politi kontaktet vedrørende en udbrudt brand på Odense Havn.

Det skriver EB.dk her til morgen.

Branden var opstået i nogle ubeboede gamle lagerbygninger og udviklede sig hurtigt voldsomt.

Brandvæsnet rykkede derned med det samme for at få styr på de store flammer. Her til morgen er der stadig ild tilbage i bygningerne, der stod til at skulle rives ned.

Lars Høg Schou, operativ chef i Beredskabsstyrelsen, skriver i dag på på Twitter, at der også har været tilkaldt beredskab fra andre landsdele.

“Beredskabsstyrelsen Sydjylland assisterer natten til onsdag Beredskab Fyn med 14 brandfolk, autosprøjte, slangegruppe, redningskran og højtrykskompressor ved industribrand på Odense Havn,” skriver han.

Man har på nuværende tidspunkt ingen oplysninger om, hvordan branden er opstået.

Ingen er kommet til skade.