Fint besøg: Skoleelever serverede mad for Masterchef-dommer

Der var gang i gryder og pander, da syv udvalgte skoleklasser tørnede sammen på Kold College i Odense onsdag den 12. april.
Her skulle de frembringe deres bedste bud på en ret med bælgfrugter – i håbet om at gå hjem med sejren i DM i Madkundskab.
Vinderne blev 6. AT fra Trane Skole og Børneby, afdeling Tistrup, der blandt andet imponerede med deres veganske sushi og ”bedstefars skæg”-kage lavet på kikærtevand.

Det var en flok stolte elever, der kunne hæve trofæet efter en lang dag i madkundskabens tegn.
”Vi er vildt glade for at være med! Det har været så fedt at være sammen og skabe noget i fællesskab,” sagde Oliver Lauritsen fra 6.AT, kort efter klassen blev udråbt som vindere.
Til kamp for madkundskab – og klimaet
DM i Madkundskab er en festdag, hvor 400 skoleelever, erhvervsskoleelever, madkundskabsstuderende og -lektorer mødes og hylder madkundskabsfaget i grundskolen.

Et fag, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener, ifølge Judith Kyst.
Hun er direktør i videns- og forandringsinstitutionen Madkulturen, som står bag DM i Madkundskab i samarbejde med læreruddannelserne på landets seks professionshøjskoler.
”Danske børn laver alt for lidt mad! Vi ved fra vores befolkningsundersøgelser, at under 9 % af børnefamilierne har børnene med i køkkenet på en almindelig aften. Derfor spiller madkundskab i skolen en vigtig rolle, så børnene ikke ender om ”generation takeaway”,” forklarer hun.
Temaet for årets DM i Madkundskab var ”Alverdens bælgfrugter”.
Skoleklasser landet over har det forgangne år lært forskellige bælgfrugter at kende, eksperimenteret og udvikler deres egne retter.
Hvad er DM i Madkundskab?
DM i Madkundskab er en del af projektet Madkamp, som har eksisteret siden 2012 og er udviklet i samarbejde mellem Madkulturen og læreruddannelserne på landets seks professionshøjskoler.
Projektet indebærer undervisningsmaterialer til madkundskab i grundskolen, som over 30.000 elever landet over har arbejdet med.
Derudover har knap 1.500 lærere fået et kompetenceløft, ligesom projektet har bidraget til, at madkundskabsfaget har opnået status som prøvefag.
Madkamp er sponsoreret af REMA 1000.
Det var disse retter, som skoleklasserne i går havde med sig til DM i Madkundskab, hvor konferencier Dak Laddaporn Wichangoen – kendt som dommer i Masterchef – og et skarpt dommerpanel stod klar til at smage og bedømme.
Og temaet er ikke tilfældigt, fortæller Judith Kyst.
”Klimakrisen kalder på grøn omstilling på vores tallerkener, og børn og unge er blandt de mest klimabevidste af os.
Derfor er det vigtigt, at de bliver klædt på til at kunne lave og spise mad, der matcher den bevidsthed – og her er årets tema ”alverdens bælgfrugter” spot on.
Bælgfrugter har nemlig et lavt klimaaftryk,” siger hun.