Så er det afgjort: Vi skal køre med “Brunneren” i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

I Odense er der grint og grædt over navneforslaget Brunneren til letbane-togene i byen.

Men nu er det afgjort.

I Odense skal vi vænne os til at køre med Brunneren. Det skriver Odense Letbane i en pressemeddelelse.

Flere tusinde har deltaget i processen med at finde på navne til de letbanetog, som fra slutningen af 2020 vil køre gennem Odense. Det hele blev afgjort via en afstemning.

Blandt favoritnavnene er mange lyriske indslag – toppet med en velsmagende favorit.

Brunneren blev den store stemmesluger

Til gengæld var det nok knapt så overraskende, at ’Brunneren’ endte med at blive den absolutte stemmesluger i den fynske hovedstad.

Mere end halvdelen af deltagerne i afstemningen syntes, at den lokale kagespecialitet var et oplagt tognavn.

Med i alt 1898 afsatte krydser fik ’Brunneren’ klart flest stemmer af alle forslag – med et solidt forspring ned til nummer to på listen.

“Jeg synes, at forslaget var en sjov og anderledes tilgang til hele navngivningen af letbanetogene.

Det siger noget om os som fynboer, og det var da også derfor, vi tog det med i puljen.

’Brunneren’ har i høj grad også været et samtaleemne i forbindelse med afstemningen, så det har da vækket noget i folk – hvad enten man så synes, at det er et sjovt og godt tognavn, eller om man synes, det stikker ud i forhold til de andre forslag på stemmesedlen,” siger Jane Jegind, der er rådmand i Odense Kommune og medlem af den dommerkomite, der udvalgte i alt 37 navneforslag til afstemningen:

“Nu ligger det i hvert fald fast, at vi får et letbanetog med navnet ’Brunneren’, og det er jeg personligt glad for. Det var én af mine egne favoritter – og brunsvigeren falder tydeligvis også i mange andres smag,” siger Jane Jegind.

16 tognavne er valgt

Afstemningen om navnene til Odenses letbanetog sluttede onsdag 24. oktober. Hele 3468 har i løbet af de foregående to uger sat deres krydser. Nu er stemmerne talt op, og de 16 tognavne ligger derfor fast.

Se dem alle nederst i artiklen.

Navngivningen af Odenses letbanetog har kørt i tre faser på hjemmesiden mit-letbanetog.dk.

I første omgang gik opgaven ud på at finde det samlende tema for tognavnene.

Her kom der næsten 1500 temaforslag ind fra borgerne, hvoraf dommerkomiteen udvalgte et enkelt, ’At rejse er at leve’.

Positivt overrasket over antallet af stemmer

I anden omgang skulle borgerne komme med forslag inden for temaet. Igen kom der lige knap 1500 navneforslag ind.

“Jeg er utroligt glad for, og også positivt overrasket over, at så mange har deltaget i processen.

Og med de næsten 3500, der har deltaget i den endelige afstemning i tredje fase, synes jeg godt, at vi kan tillade os at sige, at letbanens kommende brugere virkelig har grebet chancen for at byde ind og sætte deres eget lille aftryk på letbanen,” siger Peter Rahbæk Juel, der ud over at være borgmester i Odense Kommune også har været formand for dommerkomiteen:

“Vi ved også, at navngivningen har vækket debat.

Vi har hele tiden opfattet det som et selvstændigt succeskriterium, at så mange som muligt skulle engagere sig i processen – og det, må man sige, er lykkedes,” siger borgmesteren.

Her alle navnene

1.    BRUNNEREN
2.    EVENTYRET
3.    FRIHEDEN
4.    KOMPASSET
5.    HORISONTEN
6.    DRØMMEN
7.    SYMFONIEN
8.    PUSTERUMMET
9.    LYKKEN
10.  FORBINDELSEN
11.  OPDAGELSEN
12.  GLÆDEN
13.  KÆRLIGHEDEN
14.  ØJEBLIKKET
15.  HJEMKOMSTEN
16.  STRØMMEN

Bliv inspireret til lækker mad: Claus Meyer holder foredrag i Odense

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
PR foto: Tikko
PR foto: Tikko

Hvis man siger dansk madkultur, må man også sige Claus Meyer.

Den gastronomiske iværksætter har i mere end 30 år sat sit præg på den danske madkultur, bl.a. som vært på mere end 300 programmer på DR1 og som forfatter af 30 koge- og bagebøger.

Han er endvidere partner i den danske Michelin-restaurant Noma samt medejer af to andre Michelin-restauranter i New York.

Nu rejser han rundt i Danmark for at dele ud af sine erfaringer indenfor mad såvel som formålsorienteret virksomhed, og torsdag den 30. april fra kl. 19.00 til 21.00 kommer han til Magasinet i Odense.

Meyer vil i løbet af aftenen tale om sin lange karriere og også komme med konkrete idéer til, hvordan du med en minimal investering af tid og kroner, kan få et vidunderligt madliv, som fremmer din og planetens sundhed.

Fra Lolland til Frankrig

Det har bestemt ikke ligget i kortene, at Claus Meyer skulle blive så toneangivende indenfor den danske madscene, som han er blevet.

Som 18-årig forlod han, hvad han selv kalder et ”kulinarisk mørke” på Lolland for at tage til Frankrig.

Her mødte han et konditorægtepar i Gascogne, som åbnede hans øjne for mulighederne i maden, og siden da har han rejst rundt i hele verden for at realisere uforløste potentialer.

I 2010 stiftede Meyer fonden Melting Pot, som har til formål at forbedre livet og fremtidsmulighederne for udsatte mennesker med velsmag som våben.

Du kan købe billetter fra 299 kr hos Tikko.

Hvad: Claus Meyer foredrag – om at følge sit potentiale

Hvor: Magasinet, 5000 Odense C

Hvornår: 30. april, kl. 19.00-21.00

Mærkedagen skal fejres: Nyd en gratis Irish Coffee i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: PR
Foto: PR

Der er efterhånden en mærkedag for alverdens ting, og det gælder selvfølgelig også den populære drik Irish Coffee.

National Irish Coffee Day finder sted hvert år den 25. januar, og den dag kan du fejre lige her i Odense med din kaffeglade ven, for du kan nyde en gratis Irish Coffee mellem kl. 20.00 og 21.00 i Storms Pakhus.

I anledning af mærkedagen uddeles der gratis Irish Coffee til de første 100 personer, der kommer forbi Vakse Viggo mellem kl. 20.00 – 21.00

Historien om Irish Coffee

Den populære Irish Coffee, der oprindeligt blev serveret med den irske whiskey Tullamore D.E.W., stammer helt tilbage fra vinteren 1943/44.

Et fly måtte lande på vandet ved Foynes Lufthavn i Irland, og passagererne blev sejlet i små, åbne joller til lufthavnen, hvortil de ankom gennemkolde og forfrosne.

For at de hurtigt kunne få varmen og noget at styrke sig på, fik de serveret kaffe tilsat irsk whiskey.

En af passagerne takkede kokken for den vidunderlige kaffe og spurgte, om han brugte brasiliansk kaffe, men kokken svarede: “Nej, det er irsk kaffe!”

Irish Coffee blev den traditionelle velkomstdrink i lufthavnen, og da en journalist fortalte sin ven, ejeren af Buena Vista Cafe i San Fransisco, om den varme drik, skabte de den opskrift, vi kender i dag – med Tullamore D.E.W. whiskey, kaffe, sukker og letpisket fløde.

Den første levering af Tullamore D.E.W. whiskey til Buena Vista Cafe i San Francisco.

På Buena Vista Cafe serverer man stadig op til 2.000 Irish Coffees om dagen. Og de serverer den stadig med Tullamore D.E.W. – den originale whiskey til Irish Coffee.

Gældende betingelser

Der serveres én Irish Coffee per person i tidsrummet 15.00-16.00 d. 25. januar 2020.

Der er et begrænset antal, så der udskænkes efter først-til-mølle-princippet.

Hvad: Gratis Irish Coffee
Hvor: Vakse Viggo’s i Storms Pakhus
Hvornår: Kl. 20.00-21.00 d. 25. januar 2020

The Food Stall udvider: Åbner nyt sted i Odense

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

The Food Stall er blandt de mest populære steder i Odense, når det gælder frisksmurte sandwich og en stor bland selv salatbar.

De er allerede godt repræsenteret i Odense C i Magasin og i Odense Banegård Center. Nu har de så udvidet med endnu et sted.

Det er dog ikke helt en tro kopi af de to steder, de har inde i centrum.

Forleden åbnede The Food Stall nemlig en butik udelukkende med lækker frisk salatbar i Rosengårdcentret.

40 varianter af frisk salat

Man kan blande sin salat i ta’ selv baren, som er propfyldt med 40 varianter af frisk salat, økologiske grøntsager og rigelige mængder sprøde toppings og dressinger.

The Food Stall oplyser desuden, at man sparer 50 % en time før lukketid for at minimere madspild.

Her kan du få frisksmurte sandwich og blande din egen salat i deres store, lækre salatbar.

Salatbaren er åbnet i hjertet af Rosengårdcentret på Storetorv.