MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Planen er klar: Sådan fordeles vaccinerne lokalt rundt omkring i landet

Af Michael Qureshi

Sundhedsstyrelsen har sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen mod COVID-19 skal organiseres, og forberedelserne er i fuld gang alle steder.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Vaccinen fordeles ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

Da Odense Kommune har flest indbyggere blandt alle kommuner i Region Syddanmark, så bliver Odense Kommune nogle af de første, der kommer i gang med at vaccinere.

Det ventes at man kan komme i gang med de første lige efter juledagene.

COVID-19 er en sygdom, der kan ramme alle. Sygdommen kan være alvorlig for nogle, og vaccination kan være med til at forebygge alvorlig og livstruende sygdom og begrænse spredning af smitte.

Vaccination bliver et vigtigt nyt element i indsatsen for at kontrollere COVID-19 epidemien.

“Det er jo en begrænset mængde vacciner, vi modtager i første omgang, og dem skal vi reservere til de allermest sårbare mennesker og til personalet, der arbejder med dem som for eksempel social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og læger,” forklarer direktør Søren Brostrøm.

Hvem skal vaccineres?

Målet er, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination.

Man forventer ikke, at vaccinerne vil være godkendte til for eksempel gravide, ammende og børn, og derfor vil de grupper ikke blive tilbudt vaccination.

I første omgang får Danmark ikke nok vacciner til alle.

Derfor vil vaccination i starten blive prioriteret til de grupper, der har størst risiko for et alvorligt forløb bl.a. de ældste, beboere på plejehjem og ældre med risikofaktorer.

Personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen, som har tæt kontakt til de mest sårbare og varetager kritiske funktioner, vil også blive prioriteret først.

“I takt med, at vi får leveret flere vacciner i løbet af 2021, vil flere og flere grupper blive tilbudt vaccination mod COVID-19.

Men det er vigtigt, at vi får beskyttet de grupper, der bliver mest syge af COVID-19. Derfor er de først til at få vaccinen, så de er godt beskyttet,” siger Søren Brostrøm.

Hvordan bliver de første vacciner fordelt?

Efterhånden som Danmark får større mængder af vaccine og også flere typer, vil flere og flere borgere blive tilbudt vaccination.

Den fordeles ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal.

Grønland og Færøerne får også deres andel.

Den første mængde vaccine, der kommer til landet, skal bruges til at vaccinere de udvalgte grupper med både det første og andet stik med vaccinen med et bestemt antal dages mellemrum.

Hvordan får man besked om tilbud om vaccination?

Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads.

Hvis du er i helt særlig risiko, eksempelvis, hvis du er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at du bliver kontaktet af din egen læge eller sygehus, eller det kan være, at du selv kan spørge din læge, om du er i helt særlig risiko.

Grupper af ældre, der løbende inviteres efter fødselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis du er digitalt fritaget, vil du få brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, vil du samtidig få information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvis du selv skal bestille tid til vaccinationen, vil du få at vide, hvordan det foregår.

Hvor skal man vaccineres?

Regionerne opretter vaccinationscentre rundt omkring i landet, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret.

Nogle vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem. Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads.

Det kan være på sygehus eller plejehjem eller på et af de regionale vaccinationscentre eller andre steder. Arbejdsgiveren vil give besked om, hvordan det vil foregå.

Sundhedsstyrelsen vil henover jul og nytår sende brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19.

I brevet kan du læse om vaccinerne mod COVID-19 og det tilbud, du får om gratis vaccination.

Del artikel

Andre læser også