Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Status på genåbning: Halvdelen af landets kommuner er klar d. 15. april

Af Stine Kjølby Christensen

Ifølge regeringens planer skal Danmark stille og roligt gøres klar til en åbning fra på onsdag, d. 15. april.

Første skridt på vejen er at genåbne landets dagstilbud og skoler, hvilket forventes at ske i den kommende uge.

For fire dage siden forlød det hos Odense Kommune, at man stærkt forventer en genåbning fra onsdag – men sådan ser det langt fra ud i alle kommuner.

Det viser en rundspørge fra Kommunernes Landsforening.

Her har 83 kommuner svaret på spørgsmålet om, hvornår de bliver klar til at slå dørene op på de første institutioner og skoler: Halvdelen viser sig at blive klar til onsdag, mens den anden halvdel forventer at blive klar et sted mellem d. 16. og 20. april.

”Det er en stor og meget krævende opgave at genåbne både daginstitutioner og skoler, så de lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Vi arbejder på højtryk i kommunerne på at levere et godt tilbud, der kan skabe trygge rammer for børn, forældre og medarbejdere. Derfor skal der også lyde en stor tak til alle dem, der i disse dage kæmper for at få rammerne på plads,” siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard.

En gradvis åbning

Gældende for mange af kommunerne og særligt dem, der åbner den 15. april, er, at det vil være en gradvis åbning, hvor nogle institutioner/årgange/grupper vil starte senere end den første åbningsdag.

”Der er forskel på, hvilke muligheder og udfordringer man har lokalt.

Der kan fx være forskel på de fysiske rammer på den enkelte institution og på hvor meget mandskab, der er brug for. Det er også derfor, der vil være forskel på, hvornår kommunerne åbner for de forskellige tilbud.

Ens for os alle er, at vi har en bunden opgave, som vi selvfølgelig tager på os og gør alt, hvad vi kan for at løse,” siger Jacob Bundsgaard.

Tryghed er vigtigt

Retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne betyder bl.a., at forældrene som udgangspunkt ikke må aflevere børnene inden for i daginstitutionerne, at der skal være t0 meter mellem hver elev i skoleklasserne, og at der skal vaskes hænder, når man kommer i skole og i alle frikvartererne.

”Det allervigtigste for os er, at vores børn trygt kan være i vores vuggestuer, børnehaver og folkeskoler. At forældrene kan være trygge ved at sende deres børn afsted. Og at lærere, pædagoger, ledere og andre medarbejdere kan være trygge ved at gå på arbejde.

Dét er altafgørende, og det skal være på plads, før man genåbner et tilbud. Det tager tid, og den tid tager vi os,” siger Jacob Bundsgaard.

En anderledes hverdag venter

KL-formanden peger desuden på, at man som barn, skoleelev og forælder skal indstille sig på, at man vil møde en anden hverdag, end man er vant til.

Fx kan der ske ændringer i antallet af timer, som eleverne bliver undervist i, og i hvor mange timer, eleverne skal være på skolen.

”Det er en helt særlig tid, vi er i, og det vil også afspejle sig i det tilbud, man møder fra næste uge. Men vi lægger os alle i selen for at sikre, at der møder børnene en god dag i daginstitutionen og skolen og samtidig også er et fagligt udbytte.

Men det vil være en anden hverdag end den, man kender med andre rammer og andre regler, og det skal vi i fællesskab indstille os på,” siger Jacob Bundsgaard.

På mandag vil alle forældre modtage en orientering om, hvornår deres institution eller skole genåbner, og hvordan det helt konkret kommer til at foregå. 

Del artikel

Andre læser også