Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommer-getaways på Stevns og Sydhavsøerne

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Tag på udflugt fra København og besøg Stevns Klint. Foto: Henrik Thierlein.
Tag på udflugt fra København og besøg Stevns Klint. Foto: Henrik Thierlein.

Det er højsommer i Danmark, og om du bor i eller besøger København i løbet af sommeren, har du måske nogle dage, hvor du gerne vil udforske hovedstadens baghave og komme lidt væk fra det hektiske storbyliv uden at være mere en højst 1 – 1½ time væk.

Pak en weekendtaske og tandbørsten, og drag syd for København. I denne artikel kommer du både til Stevns og Lolland/Falster, bor på nogle fantastiske perler samt spiser lokalt fra den danske sommers skatkammer.

Henrik Thierlein a.k.a. Mr. Copenhagen

MigogOdense er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Han kender om nogen dansk turisme, og han har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

I 2020 kunne du på vores søster-site MigogKbh læse hans tre guider til sommerferie både i og udenfor København og hans efterårsferieguide til Jylland.

Få også tips i hans seneste seks 2021-guider til vinterferie i København, udenfor København, påsken i København, forårstips til Frederiksberg og sommerens små perler i København.

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med personlige tips til sommeren på Stevns og Sydhavsøerne Lolland/Falster.

Falster: Kyst med unikt havnemiljø, yoga på strand, tatar og konditorkunst

Tasken er pakket, og jeg står og venter på, at min gode veninde, som også er min chauffør, svinger forbi Frederiksberg og samler mig op i bil. GPS’en er sat til Sydhavsøerne – eller for de fleste nok bedre kendt som øerne Lolland og Falster og Stevns.

Vi kører mod Danmarks sydligste ø, ja faktisk landets sjette største ø, og for at komme hertil skal vi over de majestætiske Farøbroerne. Elsker broer. Det giver mig en følelse af udlængsel og eventyr. Måske fordi jeg fra barndomsøen Fyn så og stadig ser Storebæltsbroen som noget magisk.

Vi skal en time og et kvarter fra København til østkysten af Falster til Pomle Nakke, hvor en klint rejser sig fra Østersøen. Omgivet af bøgetræer og havudsigt ligger Pomle Nakke Traktørsted som nabo til den lille havn Hesnæs, der foruden få fiskebåde og lystsejlere huser Hesnæs Havn Spisebord & Bageri.

Pomle Nakke Traktørsted. Foto: Henrik Thierlein

Her på havnen fås de lækreste kager til at spise med udsigt til bådene eller to go, og  fra fredag i næste uge lette retter som svampetoast med vesterhavsost og Pomles rørte tatar. Men først skal vi spise på Pomle Nakke, for jeg er sulten efter køreturen og har lige fået en svømmetur ved Hesnæs Strand.

Køkkenchef Christoffer Brink og konditor Torben Bang, som begge er fra København, er flyttet til området og bruger af de lokale råvarer til deres kreationer både på havnen og klinten.

Christoffer serverer smørrebrød foruden retter fra det klassiske menukort, såsom torsk med muslingesauce, tartelet med brisler og en nyfortolkning af friteret camembert – her med rød løber. Maden er fantastisk og udsigten ligeså.

Hesnæs Havn Spisebord & Bageri. Foto: Henrik Thierlein

På havnen i Hesnæs står Torben for kagekunsten til den søde tand, og ud over hans kreationer fra montren er det muligt at booke til “Kagebord på kysten”.

Hold øje med begge hjemmesider for musik, yoga, kagebord og maddage. Køb også delikatesser, brød og Torbens marmelade med hjem i en af de tre garnhuse på havnen. Falster har fået en helt ny attraktion på kysten.

Lolland: Claus Meyers unikke hotel, kunst med udsigt til Smålandsfarvandet og slotsøl

Nu er det tid til at komme over på naboøen Lolland og køre til købstaden Sakskøbing for at checke ind på perlen Saxkjøbing Hotel. I denne lille søvnige by, hvis vandtårn smiler til dig ved ankomsten, er det også muligt at komme til med båd for enden af Sakskøbing Fjord.

Claus Meyer har lavet det gamle hotel fra år 1800 om til et mix af gårdbutik, hotel med 32 værelser, yndig gårdhave og spisning i hotellets festsal. Du vil føle dig hensat til Fru Violets Danseskole fra Korsbæk i Matador.

Hotel Saxkjøbing. Foto: PR

Maden er, med afsæt i Sydhavsøernes fede muld og sæsonens råvarer fra øerne, typisk kompromisløs Claus Meyer. Lige nu er der både grillet spidskål og hvide asparges, ni forskellige stykker smørrebrød og afsluttende med rabarbergrød eller jordbærsorbet.

Når nat bliver til dag, er det tid til lidt kultur. Foruden de fem museer i sammenslutningen Museum Lolland-Falster og Knuthenborgs fantastiske store safaripark med bl.a. de meget omtalte fire pensionerede cirkuselefanter er min anbefaling at besøge det spektakulære og egentligt også ret udanske monument Dodekalitten – en samling af smukke stenstøtter på en lollandsk mark med udsigt over Smålandsfarvandet.

Dodekalitten. Foto: Bibi Nissen, PR

Ordet dodekalit er græsk og betyder tolv sten. Det færdige kunstværk (2025) vil bestå af 12 syv til nu meter høje stenfigurer udhugget af granit. De indtil nu syv figurer leder tankerne tilbage i tiden med underlægningsmusik og med den lollandske natur som kulisse. Skal ses!

På vej mod Stevns bør du køre til det lollandske gods Krenkerup Bryggeri & Traktørsted tæt på Sakskøbing og smage eller blot købe en af de 14 øl med hjem fra det smukke gule gods ved voldgraven. Nu kan du vælge at tage over Storstrømsbroen og se Farøbroerne på afstand på vej tilbage til Sjælland.

Stevns: Smørrebrød på kro, Boutique B&B og Koldkrigsmuseum inde i Stevns Klint

Er du også sulten? Så kør af hovedvejen ved Rønnede på vej ud til Stevns, og besøg den smukke landevejskro Rønnede Kro, hvor køkkenchef Anders Holst Nielsen laver det mest velsmagende smørrebrød i de historiske stuer fra 1825.

Smørrebrød på Rønnede Kro. Foto: Henrik Thierlein

Jeg valgte kalvetatar med løvstikkecreme, sprøde løg og radiser fra haven, men favoritten er og bliver hønsesalat med syltede og tørrede svampe på surdejsbrød, selv om jeg foretrækker mit smørrebrød på rugbrød.

Vi kører videre på fuld mave, og GPS’en er sat til Tåstrup ved Klippinge – et kvarter fra den smukke Stevns Klint. Pas på, at du ikke sætter den på Taastrup og havner ved Nordre Ringvej uden for København!

Her på Stevns har svenske Anna og Lars Norrman købt en stor villa med grisestalde, som alt sammen er sat i stand til landets hyggeligste Boutique B&B kaldet The Norrmans. Disse to skønne mennesker har skabt et eventyrligt univers på en mark med vild have.

The Norrmans. Foto: Henrik Thierlein

Køb ind i gårdbutikken med interiør fra Østen og Nordafrika, spil petanque eller læg dig i hængekøjen under valnøddetræet med en kop kaffe og hjemmebagt kage, som du bliver budt på ved ankomsten med en blanding af svensk og dansk accent. Underbar eller hur?

Når du har været en tur i den udendørs jacuzzi eller endnu bedre taget bilen til Klippinge Skov Strand og fra den lille badebro svømmet i the real stuff, så er du klar til en tre-retters kreeret af australske Scott Chancellor, som jeg kender fra tidligere Michelin-restaurant Relæ.

Her ude på landet spiller de lokale grøntsager hovedrollen i den gamle svinestald. Smag, smag og atter velsmag. Og Fredrik Mosesson fra den svenske del af Lapland sætter sjældne franske vine til, så englene synger. Hvilken frankofil charmeur.

Morgenmaden består af Scotts geniale retter. Vælg mellem tre forskellige. Mange af ostene og charcuteriet er hjemmelavede. Selvfølgelig.

Stevns Klint. Foto: Henrik Thierlein

Kultur skal der til før turen nordpå, og et kvarter herfra ligger den fantastiske Stevns Klint – UNESCO Verdensarv, som blandt geologer verden over er kendt for det tydelige mørke lag fiskeler, der kan ses i klinten, og som dokumenterer det meteornedslag, der for 66 mio. år siden medførte bl.a. dinosaurernes uddøen.

Tæt på klinten, ja faktisk inde i klinten 10 minutters kørsel derfra, kan du besøge Koldkrigsmuseet Stevns Fort, som under den kolde krig var Danmarks, ja hele NATO’s, forsvar mod øst. I dag er det museum, og du kan gå gennem kilometervis af gange inde i klinten.

Koldkrigsmuseet. Foto: Henrik Thierlein

På en guidet tur kan du se og høre om kanoner og Hawk-missiler, samt de andre installationer i terrænet og det underjordiske fort, der består af 1,7 km lange gange 18 meter under jorden.

Har du børn med, så tilbyder museet både en digital og analog spiloplevelse. Spil det digitale spil, hvor du hjælper Agent T med at finde ud af, hvad hendes forældre egentlig lavede i efterretningstjenesten under den kolde krig – eller gå selv på spionjagt.

God sommer og nyd turen syd for hovedstaden, hvad enten du er i egen eller lejet bil, på cykeltur rundt i Danmark eller tager toget.

Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Sommer syd for København – Sydhavsøerne og Stevns
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans nye Instagram-profil med tips og tricks til København og omegn

Del artikel

Andre læser også