Lækker indretning og gårdhave: Tre søstre åbner Café Unika i Odense på onsdag

Skrevet af: Stine Schmidt Jørgensen

Det er en stor drøm, der snart går i opfyldelse, når søstrene Mathilde, Nathalie og Cecilie Fjord Christensen slår dørene op til kaffe, en hjemlig stemning og meget mere på Odenses nye café på Albanigade 17.

Her vil de give deres gæster følelsen af at komme ind i en afslappet stue. Alligevel er intet overladt til tilfældighederne.

Det lyse lokale er indrettet med nøje udvalgte kurvemøbler og bløde puder.

Selvom lysindfaldet fra loftet dekorerer de lyse vægge helt unikt, mangler de stadig at få hamret en billedvæg op til at ledsage lyset.

Alt imens arbejder de tre søstre på at finjustere de forskellige serveringer, så det ikke kun smager godt, men også ser lige så unikt ud, som caféens hyggelige interiør.

Det hele er unika

På bordene vil der snart være juices, grød og morgenboller at finde serveret i rette Unikaånd.

”Alle vores tallerkener er genbrugstallerkener, så det er sjældent, at vi vil servere på to ens i caféen,” fortæller Nathalie på 21 år.

Mellemste søster, Mathilde på 23, fortsætter;

“Vi har brugt meget tid på at finde alt servicen, men det har været fedt, når vi så har fundet det, vi vil have. Dét er unika,” siger hun.

På de spraglede og nøje udvalgte tallerkener vil menuen være simpel, men lækker.

”Det bliver ikke en kæmpe brunch, du skal ind og have her. Det bliver morgenmad som rugbrød med ost og blødkogt ægt eller en koldhævet bolle med skinke”, fortæller Mathilde.

Derudover er der også acaí bowl, grød, avokadotoast med pocheret æg og meget mere i samme stil at finde på menuen.

Nogle anretninger, som de odenseanske søstre selv mener, er en mangelvare i den fynske hovedstad.

”Vi har taget folk med på rejsen på caféens Instagram. Det er for eksempel der, at mange efterspørger smashed avocado med pocheret æg.

Vi har selv spist det i mange år, men vidste ikke, at det var noget, Odense var klar til,” siger Cecilie på 25 år, der er den ældste i søskendeflokken.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Vores acaï bowl er 100 % vegansk 🍇 #cafeunika #albanigade17 #vises

Et opslag delt af Café UNIKA (@cafeunika) den

Kolleger i caféen – søstre i hjemmet

I den ene side af caféen er der flere siddepladser omkring et langbord.

Målet er, at der både skal være mulighed for at være sig selv, men også at komme hinanden lidt ved.

“Jeg boede i London engang, hvor jeg ikke kendte nogen.

Men jeg fik hurtigt et netværk, fordi vi kom hinanden ved omkring de store borde. Det synes vi alle tre er virkelig hyggeligt.

Men det er også bare rart, at der er plads til, at man kan tage ud med en større flok og stadig sidde sammen omkring ét bord,” fortæller Mathilde.

At være samlet omkring et bord er noget de tre søstre sætter stor pris på.

De er alle store familiemennesker, og det indebærer blandt andet fast mandagsspisning med familien.

Det var da også en dag i familiens skød, at en gåtur tilfældigvis slog vejen forbi de tomme lokaler.

”Nathalie sad omme på den anden side af jorden, så hun var med på FaceTime. Vi så lokalet og skrev under samme dag. Mavefornemmelsen var bare helt rigtig”, fortæller Cecilie.

”Ja, vi havde ledt efter et lokale med sjæl og varme, og endelig var det her bare”, siger Mathilde.

”Jeg fik bare et opkald, hvor de sagde: Du er nødt til at komme hjem, lokalet er her nu!”, tilføjer Nathalie.

Nathalie har arbejdet en del i cafébranchen og har i sit sabbatår hjulpet en dansk kvinde med at åbne en café i London.

Her uddannede hun sig også til barista og dykkede ned i kaffens nørdede verden.

Derfor bliver det også i fremtiden hende, der kommer til at styre caféen i dagligdagen.

Søstrene har altid drømt om at åbne en café sammen, og netop nu var timingen perfekt.

Mathilde er netop stoppet på erhvervsøkonomistudiet på SDU, mens storesøster Cecilie, der snart kan kalde sig jurist, er på barsel med sin nyfødte dreng.

”Vi har hver vores force. Jeg har været hovedet bag i forhold til stiftelse af virksomheden og det praktiske. Mathilde er meget æstetikeren, mens Nathalie er meget kendt i caféverden”, fortæller Cecilie.

For nogle vil det måske løbe koldt ned ad ryggen ved tanken om at arbejde side om side med sine søskende. Men for Unika-søstrene falder samarbejdet helt naturligt.

”Det har været en mega hyggelig rejse at tage på som søskende. Man ved, at de vil sige sin mening omkring tingene”, siger Nathalie

Ifølge dem er de gode til at holde tingene adskilt.

”Når vi er her, er vi kollegaer, og når vi tager hjem, er vi søskende”, siger Cecilie.

Albanigade er lovende

Lige nu kører der stadig et utal af larmende maskiner på Albanigade, og selvom cykelstien til tider synes at flytte sig mere end letbanearbejdet, er søstrene ikke i tvivl om områdets potentiale.

”Vi tror og håber på, at Albani bliver det nye upcoming sted”, siger Mathilde.

Og så er der også fordele ved at være med, allerede inden håndværkerne er færdige på Albanigade.

”Vi er trygge ved, at Albanigade ikke spiller endnu. Så har vi lidt tid til at få helt styr på vores rutiner inden”, fortæller Cecilie.

En faktor, der især var vigtig for caféen, var muligheden for at åbne en gårdhave, og netop denne drøm er blevet opfyldt på Albanigade 17.

Derfor serverer caféen også vin, som der snart kan nydes, når den fynske sommer rammer.

Café Unika åbner på Albanigade 17 onsdag den 10. april allerede klokken 7.30.

Street Movement rykker til Odense: Fede parkour-faciliteter åbner i næste uge

Skrevet af: Michael Qureshi

For første gang vil den erfarne parkour-organisation Street Movement tilbyde børn og unge i Odense helt ned til seksårs-alderen muligheden for at lege og udfolde sig i de udendørs omgivelser omkring Havnen og Byens Ø.

Over hele landet vinder gadeidrætten frem, og her er Odense ingen undtagelse.

Med start fra uge 5 får børn og unge helt ned til seksårs-alderen muligheden for at udfordre sig selv kropsligt og mentalt gennem parkourtræning og -leg i lokale omgivelser ved Byens Ø på Finlandsvej.

Det nye gadeidrætstilbud er skabt af Street Movement, der har mere end 15 års erfaring med at tilbyde parkourundervisning og -forløb og lære børn og unge at se aktivitetsmuligheder i deres lokale byrum.

Øget efterspørgsel

Nu er turen kommet til at introducere Odense for parkour som fysisk disciplin og idræt, hvor to dygtige instruktører vil lære børn og unge i aldersgruppen 6-14 at respektere og se på byrummet som et sted for sund, kropslig aktivitet og socialt samvær.

“Grunden til vi nu har valgt at tilbyde flere aktiviteter i Odense, handler om, vi kan mærke en øget efterspørgsel uden for vores normale arbejdsradius.

Men det har været vigtigt for os at sikre, at vi har nogle folk til rådighed, vi stoler på, og det har vi i Odense.

Faciliteterne er også på plads, og vi ser masser af potentiale i området omkring Havnen og Byens Ø, der i forvejen er en fed lokation og et stort kulturelt samlingspunkt,” forklarer direktør for Street Movement, Mikkel Rugaard.

De to faste instruktører er Emilie Meyer Christensen og Moritz Krauff, der er begge er idrætsstuderende på SDU, og en velkendt del af den større Street Movement-familie.

Fokus er på at have det sjovt

Parkour som disciplin er en sund og positiv træningsform, der fremelsker evnen til at løse problemer og den simple glæde ved bevægelse.

Med legen og glæden i centrum lærer udøverne at se mulighederne i byrummet omkring os.

Det er denne legende tilgang til fysisk udfoldelse, Mikkel Rugaard ser som en af årsagerne til den øgede efterspørgsel:

“Vi har hen over de senere år oplevet en øget interesse blandt børn og unge på tværs af alder, etnicitet og social baggrund for parkour og gadeidræt generelt.

Det vi hører fra vores unge deltagere, er, at de trives med, der ikke er fokus på præstation, konkurrence eller turnering at vinde, som man normalt kender fra sportens verden.

I stedet fokuserer vi på leg, kreativitet og menneskelige værdier samt evnen til at lære nye færdigheder og dygtiggøre sig,” siger Mikkel Rugaard og fortsætter:

“Det er også dét, der driver os – at have det sjovt og hjælpe deltagerne til at udvikle sig og se den personlige udvikling og selvsikkerhed de gennemgår.

Parkour er en meget inkluderende idræt. Alle bliver mødt på deres niveau og der er plads til alle uanset erfaring, fysisk form eller andet udgangspunkt.”

For de 6-9-årige er der fra den 28. januar træning hver tirsdag fra. 15.00-16.00, hvorefter de 10-14-årige træner fra 16.00-17.30.

Du kan læse mere om Street Movement her

Buldrer mod varmerekord: Tæt på varmeste januar nogensinde i Danmark

Skrevet af: Redaktionen

Det er vinteren, der måske aldrig nogensinde dukker op.

Januar har nærmest bare været som et forlænget efteråret, og intet tyder på, at det ændrer sig.

Det meddeler DMI i en ny 4 ugers prognose, der fortsat ser ud til at blive mild i temperaturerne.

Så ingen udsigt til sne og hård frost.

Faktisk er vi støt på vej mod en ny varmerekord. Holder prognoserne for næste år, så bliver det den varmeste januar nogensinde målt i Danmark.

Varmeste januar målt i 2007

Den varmeste januar måned hidtil målt var i 2007, hvor middeltemperaturen lå på 5 grader.

Januar 2020 ligger lige nu på en middeltemperatur på 5,5 grader.

Det har fået DMI til at melde ud på Twitter, at vi nærmer os en varmerekord for januar. Man forventer, at måneden ender på 5,2 grader i gennemsnit.

“Der jo stadig ti dage tilbage, men lige i øjeblikket ligner det, at det meget milde vejr fortsætter. Der er meget, der peger i retning af en rekord, men det er stadig tidligt,” siger Thyge Rasmussen til Ekstra Bladet.

Du kan se prognose for de kommende tre uger i Danmark her

Tre retter for under 300 kr.: Spis billigt i Odense i Uge 5

Skrevet af: Michael Qureshi
Velsmagende og mørt stykke lam.
Velsmagende og mørt stykke lam.

I uge 7 kan vi glæde os til Danmarks største restaurantfestival DinnerDays, der har 15 Odense-restauranter med i år.

Men allerede i næste uge kan du glæde dig til årets første restaurantfestival her i Odense.

SPIS! Odense er en tilbagevendende begivenhed her i byen, hvor man fejrer kvalitet, smag, det gode håndværk, nærvær og nydelse på gastronomien.

Programmet bugner af restauranttilbud, hvor der er otte Odense-restauranter er med. Denne først på året kaldes for SPIS Uge 5.

Flere gode Odense-restauranter er med

Det kører ikke overraskende i uge 5 fra mandag 27. januar og frem til weekenden som tager hul på februar måned.

Her er gode Odense-restauranter som Restaurant Fynboen, Druen & Bønnen, Bacchus, Restaurant By H.C. Meyers og flere med.

Fynboen har eksempelvis vundet Fyns største kokke-konkurrenceSchiøtzprisen 2019 hele tre år i træk.

Fælles for hovedparten af restauranterne er, at de alle har menuer med tre-fire retter for maksimalt 300 kr.

Undtagelserne er trioen Restaurant Fynboen, der kører fire serveringer for 325 kr., Restaurant Grand med tre retter for 345 kr. samt Bacchus med en menu til 315 kr.

Du kan bl.a. få tre retter på populære Druen & Bønnen for 239 kr.

Restaurant Marv har fire serveringer for 300 kr. og således kan man selv udforske menuer og priserne.

Du kan tjekke det ud via dette link, hvor du skal trykke på restauranternes logoer for at komme ind til billetsalg og menuer.