MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

BOLIGMARKEDET ER IKKE I KRISE: Det er ved at normalisere sig

Af Nybolig TDL
Boligmarkedet neutraliseres
Boligmarkedet neutraliseres

Af Bahadir Demirhan, Nybolig TDL

Vi går igennem en tid, hvor vi har oplevet og oplever en stigende rente, stigende energipriser og en inflation vi ikke har mærket i mange år. Alt dette samt krigen i Ukraine udløser stor usikkerhed på de finansielle markeder.

En helt naturlig usikkerhed og utryghed, der påvirker alle, herunder også boligmarkedet. Mange af de kloge akademikere underbygger usikkerheden med statistikker og de seneste af slagsen er ikke just positive. Men som min gamle farfar sagde;

”Sønnike, statistikker er som en mørk efterårsaften, hvor du læner dig op ad en lygtepæl. Lygtepælen belyser kun lige en lille del af området, mens verden udenom er sort”.

Hvilket i dette tilfælde er meget sigende, for på trods af et faldende salg, og et stigende udbud, så er det ikke en krise vi oplever på boligmarkedet, men det viser statistikkerne ikke. Vi ser nemlig en normalisering af markedet, og vi ser et udbud, som stadig er langt under det normale, og som heldigvis er ved at vende tilbage til det normale niveau – som ca. er 75.000 boliger på landsplan. Vi ligger altså stadig under 50.000 boliger, hvorfor der er lang vej endnu.

Forskellen på i dag og da finanskrisen hærgede, kan kort ridses op ud fra to faktorer.

  1. I modsætning til 2008/2009, hvor de finansielle markeder oplevede et kæmpe likviditetsproblem, så ser vi i dag det modsatte.
  2. Det er muligt, at vi oplever en world wide krise, men denne gang er det ikke udløst af boligmarkedet. Men uanset hvad så er det et faktum, at vi oplever et lavt udbud. Vi oplever stadig, at priserne er over niveauet for 2018/2019, som vi betragter som værende et normalt boligmarked.

Ingen kan spå om fremtiden, men vi kan heller ikke lade statistikkerne for et enkelt kvartal være grundlaget for en forventet udvikling af et helt boligmarked – særligt når vi snakker statistiske fald på under 3% på villaer og under 5% på lejligheder. Vi skal derimod være glade for den normalisering af både priser og markedet i det hele taget. Det vi har i vente, er derimod et mere stabilt og langt sundere marked.

Kigger vi imidlertid på, hvad statistikkerne siger om antal solgte boliger, så er kurven de seneste uger stigende både på villaer og lejligheder. Endvidere er der et stigende antal fremvisninger, som jo er første forudsætning for et salg.

Det er vigtigt at tage med i sin betragtning, at der er positive tendenser i markedet, hvorfor vi ikke alene på baggrund af ovennævnte fald, eller rettere sagt justeringer i priserne, skal drage en negativ konklusion. Historisk set er det også en kendsgerning, at når vi oplever en world wide krise hver 7. til 10.  år, så er det faktisk kun hver anden gang, den rammer boligmarkedet.

Som nævnt tidligere, så er det ikke en situation, som er udløst af boligmarkedet, kombineret med store mængder likviditet på de finansielle markeder, så mener vi, at vi ikke ser ind i en krise, men derimod ser vi ind i en forventet normalisering – og det er positivt.

Der skal selvfølgelig tages forbehold for lokale variationer og lokale tendenser, som kan være anderledes, end det vi ser på landsplan, hvorfor det altid vil være summen af flere faktorer, vi skal kigge på og ikke isoleret set prisstatistikker.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien